FOTO: Air Serbia dobila novi E195

Foto: Air Serbia

Srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji isporučen je još jedan Embraer E195. Regionalna letelica brazilskog proizvođača stigla je danas na beogradski aerodrom, a već tokom poslepodnevnih časova je ušla u redovan putnički saobraćaj.

Air Serbia je na svojim društvenim mrežama objavila da avion ima 118 sedišta u ekonomskoj klasi sa 2+2 konfiguracijom. Embraer E195 je tokom popodneva stigao iz Atine i njegov prvi komercijalni let bio je na liniji između Beograda i Frankfurta.

Novi Embraer u floti Air Serbie nosi registracionu oznaku OY-GDC i u vlasništvu je danske avio-kompanije DAT (Danish Air Transport). Avion od septembra ove godine leti za grčki Marathon Airlines koji iznajmljuje ovu letelicu srpskoj avio-kompaniji.

U floti Air Serbie trenutno se nalaze tri Embraer aviona. Pored OY-GDC za srpsku avio-kompaniju lete još po jedan E190 i E195 koji su u flotu stigli u junu i avgustu respektivno.

Foto: Air Serbia

Kabina OY-GDC; Foto: Air Serbia

OY-GDC je proizveden 2008. godine i do danas je promenio veliki broj korisnika. Avion je na početku svoje karijere leteo za britanski Flybe, a 2018. godine menja operatera i odlazi u ruke Stobart Aira, kompanije čiji veliki broj nekadašnjih aviona Air Serbia danas koristi. Embraer je od 2018. godine pa sve do danas leteo za Great Dane Airlines, Bamboo Airways, DAT da bi u septembru konačno došao u Marathon Airlines.

Letelica je od oktobra 2021. pa sve do avgusta ove godine bila uskladištena u Bilundu, pokazuju podaci sajta Planespotters.net.

27.10.2023.