Problemi u Vijetnamu: Bambu Ervejs ukida long-haul linije i prizemljuje avione

Foto: Bamboo Airways

Vijetnamska avio-kompanija Bambu Ervejs (Bamboo Airways) trenutno se nalazi u velikim finansijskim problemima zbog čega je prinuđena da ukine sve long-haul linije i prizemlji flotu širokotrupnih aviona. Prevoznik je saopštio da ulazi u proces restrukturiranja kako bi „povećao efikasnost i optimizovao troškove poslovanja“.

Jedna od „optimizacija“ biće ukidanje mreže interkontinentalnih letova. Avio-kompanije će krajem oktobra suspendovati letove ka ka Sidneju, Melburnu, Londonu i Frankfurtu. Širokotrupna flota aviona koju čini tri Boinga 787 biće prizemljena i najverovatnije vraćena lizing kućama. Flotu su već napustili po jedan Drimlajner, Erbas A320neo kao i tri A321neo, prenosi Scramble.

Kompanija trenutno koristi šest A320, pet A320neo, četiri A321, jedan A321neo, četiri Embraera E190 kao i dva Boinga 787 koja od novembra više neće leteti.

Bambu Ervejs je otpočeo operacije u januaru 2019. godine i trenutno je treći najveći avio-prevoznik u Vijetnamu, odmah nakon Vijetnam Erlajnsa i Vietdžeta. Kompanija je u fiskalnoj 2022. godini zabeležila gubitak od oko 716 miliona dolara, a četiri direktora su napustila Bambu Ervejs sredinom ove godine. Prevoznik je navodno kasnio sa isplatom plata zbog čega je 30 stranih pilota napustilo Bambu, piše Aero Time.

Foto: Bamboo Airways

23.10.2023.