Spajanja Iberije i Er Evrope pod lupom EU, otvorena istraga

Evropska komisija (EK) otvorila je istragu povodom najave o spajanju avio-kompanija Iberija i Er Evropa (Air Europa). Španski nacionalni avio-prevoznik želi da preuzme valsništvo nad Er Evropom u poslu vrednom 400 miliona evra ali je EK zabrinuta zbog potencijalnog smanjenja konkurencije.

Evropska komisija na svom veb portalu navodi da bi preuzimanje Er Evrope od strane Iberije, odnosno holdinga IAG, moglo da dovede do negativnih posledica po putnike i druge avio-prevoznika.

Komisija smatra da dve avio-kompanije pružaju značajnu povezanost između španskih gradova ali i destinacija u Evropi i Latino Americi. Preliminarni izveštaj EK pokazao je da bi konkurencija na kratkim i dugačkim linijama najverovatnije bila ugrožena ukoliko do spajanja dođe.

Foto: Airbus - David Velupillai

Foto: Airbus – David Velupillai

Posebna briga za EK su linije za Latino Ameriku imajući u vidu da Iberija i Er Evropa zajedno drže dominantan položaj na ovom tržištu. Velika količina slotova na aerodromu Madrid koju bi zajednička kompanija imala takođe predstavlja potencijalan problem jer bi, kako smatra komisija, pristup ovoj vazdušnoj luci bio otežan za druge prevoznike.

Iz Evropske komisije poručuju da će konačna odluka o spajanju dve španske avio-kompanije biti doneta do 7. juna. Samo jedan dan ranije, EK treba da saopšti rezultate istrage u slučaju preuzimanja dela vlasničkog udela ITA Ervejsa od strane Lufthanse o čemu je portal Avio Press detaljnije pisao.

ANALIZA: Kakva je budućnost Air Europe u sklopu IAG-a?

25.01.2023.

Ostavi komentar