Evropska komisija otvorila istragu povodom Lufthansinog preuzimanja 41% ITA Ervejsa

Foto: Lufthansa / OLIVER ROESLER ORO PHOTOGRAPY

Evropska komisija (EK) danas je pokrenula istragu povodom Lufthansinog preuzimanja vlasničkog udela u italijanskoj nacionalnoj avio-kompaniji ITA Ervejs zbog potencijalnog ugrožavanja konkurencije. Posao vredan 325 miliona evra koji predviđa kupovinu 41% deonica ITA Ervejsa i mogućnost preuzimanja još većeg udela u budućnosti trenutno je problematičan za EK.

Izvršni organ EU navodi da bi prema preliminarnim analizama ovakav aranžman mogao da smanji konkurenciju na Italijanskom tržištu. Evropska komisija je posebno zabrinuta zbog potencijalne dominacije avio-kompanije na aerodromu Milano Linate (LIN) i smatra da bi drugim prevoznicima bilo otežano da održavaju letove sa ove vazdušne luke, prenosi ANSA.

Foto: Airbus / Bengt LAnge

Foto: Airbus / Bengt LAnge

Lufthansa je početkom januara saopštila da je predložila određene ustupke kako bi dobila odobrenje EK za preuzimanje udela u ITA Ervejsu. Isti prema mišljenju regulatornih tela nisu bili dovoljni kako bi se obezbedilo dovoljno konkurencije na tržištu.

Odluka o dozvoli za kupovinu 41% deonica italijanskog avio-prevoznika bi prema aktuelnim planovima EK trebala da bude saopštena do 6. juna, piše Yahoo News.

Foto: Lufthansa / OLIVER ROESLER ORO PHOTOGRAPY

23.01.2023.

Ostavi komentar