Portugalski predsednik stopirao privatizaciju TAP-a

Foto: TAP Air Portugal

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa je uložio veto na privatizaciju nacionalne avio-kompanije TAP Er Portugal.

On je u petak 27. oktobra odlučio da stopira privatizciju prevoznika zbog zabrinutosti o transparentnosti celog procesa i ulozi vlade u budućem poslovanju TAP-a. Predsednik je poručio da je dekret kojim se pokreće proces izazvao „brojne sumnje“, što ga je navelo da ga vrati na dalja pojašnjenje vladi, prenosi Aviacionline.

On je navodno zabrinut za sposobnost vlade Portgala da interveniše i nadgleda prevoznika nakon prodaje većinskog udela u TAP-u. Prema njegovom mišljenju problematično je i to što TAP može da kupuje i prodaje imovinu pre definitivne odluke o prodaji bez određenih kriterijuma.

Foto: TAP Air Portugal

Foto: TAP Air Portugal

Marselo Rebelo de Sousa je pozvao na veću transparentnost procesa navodeći da veto neće uticati na „urgentnost“ privatizacije. Portugalski premijer Antonio Kosta izjavio je da će kritike biti „pravilno razmotrene“.

Vlada Portugala je u septembru odobrila privatizaciju TAP-a, odnosno prodaju 51% udela u avio-kompaniji. Zainteresovanost za TAP do sada su pokazali IAG, Er Frans-KLM kao i Lufthansa koji su u prethodnih godinu dana dogovorili preuzimanje drugih evropskih avio-prevoznika.

Foto: TAP Air Portugal

30.10.2023.