SAS rekao tschüss Lufthansi, odlazi u ruke Er Frans-KLM

Foto: Alf van Beem

Grupacija Er Frans-KLM je zajedno u konzorcijumu sa firmom Castlelake dala najbolju ponudu za preuzimanje skandinavske kompanije SAS.

Francusko-holandska kompanija će tako preuzeti 19,9% vlasništva u SAS-u dok će partnerski Castlelake postati vlasnik 32% deonica avio-kompanije. Konzorcijum pored Er Frans-KLM-a i Castlelakea čine i firma Lind Investment i država Danska koje sada imaju 8,6% i 25,8% udela u SAS-u respektivno. Oni će zajedno investirati skoro 1,2 milijarde dolara u kompaniju kako bi pomogli SAS-u da prevaziđe trenutne finansijske probleme.

Mada nema većinsko vlasništvo nad skandinavskom firmom, Er Frans-KLM bi mogao imati upravljačka prava jer je jedina kompanija u konzorcijumu kojoj je civilno vazduhoplovstvo glavna poslovna delatnost. Kao jedan od prvih koraka integracije SAS-a u poslovanje francusko-holandske grupacije biće izlazak Skandinavaca i Star Alijanse i prelazak u Skajtim.

Investicija vredna više od milijardu dolara trebala bi da pomogne SAS-u da prebrodi trenutnu krizu i izađe iz takozvanog Chapter 11 – američkog stečajnog postupka koji omogućava kompanijama da reorganizuju svoje poslovanje kada nisu u mogućnosti da ispunjavaju svoje finansijske obaveze. SAS se trenutno nalazi u programu restrukturiranja pod nazivom SAS Forward u sklopu kojeg sprovodi mere štednje i optimizacije poslovanja.

Foto: Alf van Beem

04.10.2023.