Novi-stari avioni: Air Serbia razmatra uvođenje novog tipa vazduhoplova u flotu

Foto: Air Serbia

Srpska nacionalna avio-kompanija mogla bi uskoro da uvede novi tip aviona u svoju flotu. Informaciju da Air Serbia razmatra nabavku nove vrste vazduhoplova potvrdio je i generalni direktor kompanije Jirži Marek.

Prvi čovek Air Serbie je u intervjuu za Aero Time izjavio da prevoznik namerava da uvede novu vrstu aviona u svoju flotu. Iako nije precizirao o kojem tipu letelice je reč, on je najavio da će Air Serbia uskoro objaviti svoje buduće planove u ovoj oblasti.

Precizniju informaciju o budućem sastavu flote srpske nacionalne avio-kompanije izneo je Ex-Yu Aviation News. Ovaj portal navodi da će Air Serbia putem dugoročnog lizing ugovora (dry-lease) nabaviti Embrear avione. Za razliku od aranžmana sa Marathon Airlinesom, brazilskim avionima ovog puta treba da upravljaju posade Air Serbie, a ne strani piloti. Za srpskog prevoznika će ovog leta navodno leteti i jedan kratkoročno iznajmljeni Embraer avion.

Foto: Air Serbia

Embraer u kolor šemi srpske avio-kompanije; Foto: Air Serbia

Air Serbia je sredinom februara nakon incidenta na letu JU324 iz Beograda za Dizeldorf u potpunosti prekinula saradnju sa Marathon Airlinesom koji je do tada, u ime srpske avio-kompanije, leteo sa Embraer E-Jet vazduhoplovima. Usled nenadanog razilaska dva prevoznika, Air Serbia je ostala bez pet E-Jet aviona te je u danima i nedeljama nakon incidenta otkazala određeni broj letova.

Portal Avio Press je nakon incidenta sa avionom Embraer E195 i raskida partnerstva Air Serbie i Marathon Airlines napisao specijalnu analizu o odgovoru srpske avio-kompanije nakon umalo tragičnog događaja, problemima i potencijalnom razvoju njene flote.

ANALIZA: Šta dalje?

Foto: Air Serbia

18.03.2024.