NEDELJNI PREGLED: Vesti iz regiona koje su obeležile prethodnu sedmicu

Foto: Fly Pitik

Portal Avio Press će svakog vikenda objavljivati specijalan pregled najvažnijih regionalnih vesti iz proteklih nedelja. Ukoliko ste propustili važan događaj iz ovog dela Evrope, o njemu ćete saznati u nedeljnom pregledu našeg i vašeg portala.

U ovom tekstu će biti reči o događajima iz perioda od 10. septembra do 16. septembra, a koji se tiču avio-kompanija i aerodroma regiona.

Sarajevski aerodrom opslužio milion putnika

Aerodrom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine dostigao je „magičnu“ brojku od milion putnika u utorak 12. septembra. U poređenju sa prošlom godinom sarajevskoj vazdušnoj luci je za milion putnika u 2023. godini bilo potrebno nedelju dana manje.

Takav rezultat je postignut uprkos činjenici da je mađarska niskotarifna avio-kompanija Viz Er u međuvremenu ukinula bazu u ovom gradu.

Foto: Aerodrom Sarajevo

Foto: Aerodrom Sarajevo

Viz Er zatvorio bazu u Tuzli

Dok se Sarajevo uspešno izborilo sa katastrofalnim posledicama ukidanja baze Viz Era, postavlja se pitanje hoće li Tuzla uspeti da ponovi takav rezultat. Kompanija Viz Er ove nedelje je i zvanično ukinula bazu na tuzlanskom aerodromu.

Portal Ex-Yu Aviation News prenosi da su dva Erbas aviona premeštena u druge baze kao i da je većina linija ukinuta. Na aerodromskim displejima se sada umesto desetak dnevnih letova prikazuju svega dva do tri, a jedine destinacije koje će niskotarifna avio-kompanija nastaviti da nudi su Bazel, Dortmund i Memingen.

Foto: Wizz Air

Foto: Wizz Air

Rajaner objavio zimski red letenja za Zagreb

Najveća evropska avio-kompanija Rajaner je ove nedelje održala konferenciju za medije u Zagrebu kako bi predstavila zimski red letenja iz hrvatske prestonice.

Niskotarifni prevoznik je saopštio da će tokom zime povezivati Zagreb sa 18 starih destinacija i jednom novom – Lanzaroteom. Rajaner je takođe najavio da će povećati frekvencije na linijama ka Bazelu, Dablinu, Geteborgu, Malagi, Malti, Memingenu i Parizu.

Foto: Ryanair - Piotr Mitelski

Foto: Ryanair – Piotr Mitelski

„Mihajlo Pupin“ dovezao košarkaše iz Manile

Mada nisu uspeli da osvoje zlato na Svetskom prvenstvu, srpski košarkaši svakako su zaslužili da dobiju specijalan prevoz do kuće. Erbas A330 „Mihajlo Pupin“ iz flote Er Srbije bio je angažovan da vrati srpsku reprezentaciju iz Manile.

Let je organizovan u ponedeljak, a dolazak Er Srbijinog širokotrupca bio je odlična prilika za filipinske spotere da svojim fotoaparatima uhvate fotografije za njih jedne retke ptice.

Foto: Roman Angelo Waquiz

Er Srbijin A330 na prilazu aerodroma Manila; Foto: Roman Angelo Waquiz

Katar Ervejs pojačava saobraćaj ka Zagrebu

Zagrebački aerodrom će predstojeće zimske sezone dobiti pojačanje sa Bliskog istoka. Kompanija Katar Ervejz će tokom najhladnijih meseci godine obavljati letove između Dohe i Zagreba deset puta nedeljno.

Prevoznik je u ovoj letnjoj sezoni povezivao dve prestonice sa sedam nedeljnih letova što znači da se tokom zime očekuje povećanje u odnosu na najprometniji deo godine. Dodatni polasci su zakazani za utorak, četvrtak i nedelju, a na svih deset nedeljnih letova su planirani Erbasi A320.

Foto: Airbus - David Velupillai

Foto: Airbus – David Velupillai

Naslovna fotografija: Fly Pitik

17.09.2023.