NEDELJNI PREGLED: Otvorena linija Skoplje-Sarajevo, Er Srbija potpisala ugovor sa Menzisom…

Foto: Air Montenegro

Portal Avio Press će svakog vikenda objavljivati specijalan pregled najvažnijih regionalnih vesti iz proteklih nedelja. Ukoliko ste propustili važan događaj iz ovog dela Evrope, o njemu ćete saznati u nedeljnom pregledu našeg i vašeg portala.

U ovom tekstu će biti reči o događajima iz perioda od 1. do 7. oktobra, a koji se tiču avio-kompanija i aerodroma regiona.

Er Srbija usluge zemaljskog opsluživanja povereva kompaniji Menzis

Srpska nacionalna avio-kompanija potpisala je u utorak 3. oktobra memorandum o razumevanju sa kompanijom Menzis Eviejšn (Menzies Aviation), vodećim globalnim partnerom za usluge zemaljskog opsluživanja, potvrđujući nameru da pokrenu zajedničko ulaganje (Joint Venture), kao podršku planovima rasta Er Srbije.

U okviru planirane saradnje, Menzies će pružati usluge zemaljskog opsluživanja putnicima Er Srbije na beogradskom aerodromu od februara naredne godine. Prema sporazumu dve strane, Menzisovi lokalni timovi će opsluživati više od 22.000 rotacija u prvoj godini na najvećem aerodromu u Srbiji.

Potpisivanje ugovora između Er Srbije i Menzisa; Foto: Air Serbia

Potpisivanje ugovora između Er Srbije i Menzisa; Foto: Air Serbia

Idžijan pokrenuo letove između Skoplja i Sarajeva

Grčka nacionalna avio-kompanija Idžijan Erlajns otvorila je ove nedelje novu liniju između Skoplja i Sarajeva. Prvi let na ovoj ruti obavljen je u ponedeljak 2. oktobra sa avionom ATR 72-600 koji pripada Idžijanovoj podružnici Olimpik Er.

Prevoznik je najavio da će leteti iz Skoplja za Sarajevo svakog ponedeljka, srede i petka.

Foto: Aerodrom Niš Konstantin Veliki

Foto: Aerodrom Niš Konstantin Veliki

Er Montenegro pokreće liniju za Rim

Nacionalni avio-prevoznik Crne Gore, Er Montenegro, od 15. decembra ove godine pokreće liniju između Podgorice i Rima. Letovi će se obavljati dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom, a cena povratne karte iznosi 89 evra.

„S obzirom na veliku zainteresovanost putnika i želju da našim putnicima obezbedimo direktnu avio-povezanost, širimo mrežu i uvodimo nove destinacije. Cilj je omogućiti našim građanima da po promotivnim cenama putuju ka evropskim metropolama, a sa druge strane doprineti poboljšanju dostupnosti turističke ponude Crne Gore italijanskom tržištu,“ objavio je Er Montenegro.

Letove između Podgorice i Rima trenutno obavlja samo Wizz Air i to tri puta nedeljno.

Foto: Air Montenegro

Foto: Air Montenegro

Er Srbija prevezla više od 450.000 putnika u septembru

Er Srbija je tokom septembra, u redovnom i čarter saobraćaju prevezla ukupno 456.790 putnika, što predstavlja povećanje od 43 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, odnosno rast od 40 odsto u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

Sa sva tri međunarodna aerodroma u Srbiji, nacionalna avio-kompanija obavila je čak 4.628 letova, što je 33 odsto više nego u septembru 2022. godine i 29 odsto više u poređenju sa 2019. godinom.

Foto: DHD Aviation

Foto: DHD Aviation

Er Arabija se vraća u Sarajevo

Kompanija Er Arabija će se od naredne godine ponovo početi da leti za Sarajevo. Glavni grad Bosne i Hercegovine će 10. juna dobiti direktnu vezu sa Er Arabijinim glavnim čvorištem – aerodromom Šardža koji se nalazi nedaleko od Dubaija.

Letovi će se obvaljati svakodnevno u periodu između 10. juna i 8. septembra, a na ruti će saobraćati Er Arabijiin Erbas A320.

Foto: Air Arabia

Foto: Air Arabia

Naslovna fotografija: Air Montenegro

08.10.2023.