NEDELJNI PREGLED: Nove uniforme Er Srbije, Banja Luka prestigla Tuzlu…

Foto: Air Serbia

Portal Avio Press će svakog vikenda objavljivati specijalan pregled najvažnijih regionalnih vesti iz proteklih nedelja. Ukoliko ste propustili važan događaj iz ovog dela Evrope, o njemu ćete saznati u nedeljnom pregledu našeg i vašeg portala.

U ovom tekstu će biti reči o događajima iz perioda od 22. do 28. oktobra, a koji se tiču avio-kompanija i aerodroma regiona.

Er Srbija proslavila deseti rođendan i predstavila nove uniforme

U četvratk 26. oktobra navršilo se tačno deset godina od kada je srpska nacionalna avio-kompanija počela da posluje pod imenom Er Srbija. Inauguralni let tada mlade nade evropskog vazduhoplovstva obavljen je 26. oktobra 2013. godine na liniji između Beograda i Abu Dabija.

Foto: Air Serbia

Širokotrupci u floti srpske avio-kompanije; Foto: Air Serbia

Deset godina i 25 miliona putnika kasnije, Er Srbija je organizovala proslavu povodom svog rođendana i to u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Događaju su prisustvovali kako čelnici avio-kompanije tako i mnogobrojni članovi medija i državni funkcioneri.

Zvezde večeri su ipak bili stjuardi i stjuardese koji su prošetali muzejom u novim uniformama. Er Srbija je nakon punih deset godina odlučila da osveži izgled uniformi svojih zaposlenih koje sada ukrašavaju i srpski tradicionalni motivi. Za izgled novih uniformi pobrinula se modna dizajnerka Milena Bojić.

Podgorički aerodrom nakon dve decenije dobio novo vatrogasno vozilo

Preduzeće Aerodromi Crne Gore se na društvenim mrežama u petak pohvalilo novim vatrogasnim vozilom u svojoj floti. Rozenbauer Panter 6X6 pridružio se crnogorskoj spasilačko-vatrogasnoj službi na podgoričkom aerodromu i on je prvi vatrogasni kamion kupljen u prethodnih 20 godina.

Kapacitet rezervoara za vodu je 12.500 litara, a vozilo može da ponese i 1.500 litara penila. Domet glavnog topa je 140 metara dok pomoćni može da „dobaci“ do 80 metara.

„Vozilo ima pogon na svim točkovima i mogućnost ubrzanja pod punim opterećenjem 0-80 km/h za 27 sekundi uz maksimalnu brzinu od 125km/h.
Opremljen je vatrogasnom pumpom koja ima mogućnost izbacivanja vode brzinom 9000l/min na glavnom krovnom topu i 2000l/m na pomoćnom topu na prednjem braniku vozila“, poručuju iz Aerodroma Crne Gore.

U flotu Er Srbije stigao novi Embraer E195

Srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji ove nedelje je isporučen još jedan Embraer E195. Regionalna letelica brazilskog proizvođača stigla je u petak na beogradski aerodrom i istog dana je obavila svoj prvi komercijalni let na liniji za Frankfurt.

Foto: Air Serbia

Novi E195 u floti srpske avio-kompanije nosi registraciju OY-GDC; Foto: Air Serbia

Novi Embraer u floti Air Serbie nosi registracionu oznaku OY-GDC i u vlasništvu je danske avio-kompanije DAT (Danish Air Transport). Avion od septembra ove godine leti za grčki Marathon Airlines koji iznajmljuje ovu letelicu srpskoj avio-kompaniji.

O trećem Embraer avionu u floti Er Srbije možete više pročitati u posebnoj vesti na portalu Avio Press.

Banja Luka prestigla Tuzlu po broju putnika

Banjalučki aerodrom zabeležio je odlične operativne rezultate ovog septembra. Kroz terminal aerodroma Banja Luka u devetom mesecu je prošlo 43.203 putnika što je za 6.940 više nego u istom periodu prethodne godine.

Tuzlanski aerodrom zabeležio je svega 28.118 putnika što je znatno manje od 42.350 koliko ih je imao u septembru 2022. godine. Loši rezultati mogu se objasniti zatvaranjem baze Viz Era i ukidanjem velikog broj avio-linija.

Foto: Wizz Air

Foto: Wizz Air

Zbog slabog performansa Tuzle, aerodrom Banja Luka je po prvi put uspeo da opsluži veći broj putnika tokom jednog meseca. To ipak neće biti dovoljno da ove godine Tuzlu „skine“ sa mesta drugog najprometnijeg aerodroma u BiH.

Naslovna fotografija: Air Serbia

29.10.2023.