NEDELJNI PREGLED: Nakon 13 godina British ponovo u Beogradu, Kroacija iskazala profit…

Foto: Stuart Bailey / British Airways

Portal Avio Press će svakog vikenda objavljivati specijalan pregled najvažnijih regionalnih vesti iz proteklih nedelja. Ukoliko ste propustili važan događaj iz ovog dela Evrope, o njemu ćete saznati u nedeljnom pregledu našeg i vašeg portala.

U ovom tekstu će biti reči o događajima iz perioda od 29. oktobra do 4. novembra, a koji se tiču avio-kompanija i aerodroma regiona.

Kroacija Erlajns profitabilna u prva tri kvartala

Hrvatska nacionalna avio-kompanija iskazala je profit u prva tri kvartala 2023. godine. Kroacija Erlajns je u periodu od prvog do devetog meseca uspela da ostvari dobit od 7,1 milion evra.

Mada ovakvi rezultati deluju ohrabrujuće, važno je napomenuti da je profit ostvaren zahvaljujući nedavnoj prodaji starijih Erbas aviona i državnoj pomoći. Kroacija Erlajns prodala je pet letelica iz A320 porodice aviona za 22,1 milion evra dok ju je Hrvatska u prethodnih devet meseci dotirala sa 12,5 miliona, prenosi Ex Yu Avaition News.

Foto: Croatia Airlines/Alan Grubelić

Foto: Croatia Airlines/Alan Grubelić

Avio-kompanija je tokom prvih devet meseci ove godine prevezla 1.350.237 putnika što predstavlja povećanje od 24% u odnosu na 2022. godinu. Kroacija Erlajns još uvek treba da dostigne brojke iz rekordne 2019. godine kada je u prva tri kvartala prevezeno 21% putnika više u odnosu na isti period 2023. godine.

Britiš Ervejs ponovo u Beogradu

Britanska nacionalna avio-kompanija je u utorak 31. oktobra nakon punih 13 godina pauze obnovila letove između Londona (LHR) i Beograda. Inauguralni let BA888 stigao je u utorak na vazdušnu luku Nikola Tesla gde su posadu i putnike dočekali predstavnici aerodroma, avio-kompanije ali i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.

Foto: British Airways

Foto: British Airways

Britiš Ervejs će na liniji između Londona i Beograda saobraćati svakog utorka, petka i nedelje sa Erbasima A320 i A321. Više o inauguralnom letu između Londona i Beograda možete pročitati u posebnom tekstu na portalu Avio Press.

Aerodrom Dubrovnik promenio ime

Aerodrom Dubrovnik je u četvrtak 2. novembra zvanično promenio ime u Aerodrom Ruđer Bošković. Tako će ova vazdušna luka nositi ime po jednom od najvećih matematičara svog vremena, a ono što je zanimljivo je da je još jedan aerodrom koji bi trebao da se gradi u Trebinju takođe trebao dobiti ime po ovom slavnom naučniku.

Foto: Dubrovnik Airport

Foto: Dubrovnik Airport

Ruđer Bošković je poreklom iz Hercegovine, odnosno Popovog polja gde se rodio otac Ruđera Boškovića- Nikola. Kasnije se porodica seli u Orahov Do, a nakon toga i u Dubrovnik.

Er Srbija prevezla rekordan broj putnika u oktobru

Er Srbija je tokom oktobra, u redovnom i čarter saobraćaju prevezla ukupno 367.146 putnika, što predstavlja povećanje od 50% u odnosu na isti mesec prošle godine, odnosno rast od 45% u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

Foto: Roman Angelo Waquiz

Foto: Roman Angelo Waquiz

Sa sva tri međunarodna aerodroma u Srbiji, nacionalna avio-kompanija obavila je čak 3.970 letova, što je 43% više nego u oktobru 2022. godine i 38% više u poređenju sa 2019. godinom. Najpopularnije destinacije u mreži Er Srbije bile su Tivat, Podgorica, Cirih, Istanbul, Pariz, Rim, Amsterdam, Larnaka, Atina i Barselona.

Naslovna fotografija: British Airways

05.11.2023.

Ostavi komentar