NEDELJNI PREGLED: Er Montenegro profitabilan, Er Srbija leti za Porto…

Foto: Air Montenegro

Portal Avio Press svakog vikenda objavljuje specijalan pregled najvažnijih regionalnih vesti iz protekle nedelje. Ukoliko ste propustili važan događaj iz ovog dela Evrope, o njemu ćete saznati u nedeljnom pregledu našeg i vašeg portala.

U ovom tekstu će biti reči o događajima iz perioda od 5. do 11. novembra, a koji se tiču avio-kompanija i aerodroma regiona.

Er Montenegro ostvario profit i zabeležio rekordan broj putnika

Crnogorski nacionalni avio-prevoznik je u periodu od 01. januara do 30. septembra 2023. godine zabeležio profit od 3,8 miliona evra. Kako ističu iz Er Montenegra, to je 3,6 miliona više nego što je bilo predviđeno prognozama za 2023. godinu.

Foto: Air Montenegro

Foto: Air Montenegro

U pomenutom periodu kompanija je prevezla 397.361 putnika i tako ostvarila rast u broju prevezenih putnika od 36% u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u saopštenju Er Montenegra. Rast je ostvaren na ukupno 4.712 letova, što je 1.280 letova više nego za pomenuti period prošle godine.

Er Srbija pokrenula letove za Porto

Er Srbija je u petak 10. novembra, letom JU566 uspostavila direktne letove do Porta. Do drugog najvećeg grada u Portugaliji, srpska nacionalna avio-kompanija leteće dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom, tokom cele godine.

„Po prvi put u istoriji Er Srbije, poleteli smo za Porto. To je, pored Lisabona, druga destinacija u Portugaliji do koje Er Srbija leti. Porto je od Beograda udaljen oko 2.400 kilometara, a tu razdaljinu naši avioni tipa Erbas A319 i A320 prelete za nešto manje od tri i po sata…“ izjavio je Boško Rupić, direktor za komercijalu i strategiju srpske avio-kompanije.

Foto: Air Serbia

Foto: Air Serbia

Iz Er Srbije poručuju da će preko Beograda omogućiti dobre konekcije do mnogih gradova u svojoj mreži, kao što su Atina, Budimpešta, Ankara, Istanbul, Larnaka, Ljubljana, Prag, Skoplje, Sofija, Podgorica, Beč, Zagreb i drugi.

Evropska komisija objavila godišnji izveštaj o napretku država kandidata, BiH problematična

EK je objavila godišnji izveštaj o napretku država kandidata u sferi vazduhoplovstva.  Dok su se Srbija, Severna Makednoja i Crna Gora relativno dobro uskladili sa regulativama EU u vazdušnom saobraćaju, isto se ne može reći za Bosnu i Herecegovinu.

Foto: Aerodrom Sarajevo

Foto: Aerodrom Sarajevo

„Bosna i Hercegovina hitno treba da se pozabavi hroničnim nedostatkom adekvatno obučenog i kvalifikovanog osoblja i institucionalnim uređenjem u okviru Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA), što povećava rizike nadzora bezbednosti. Iako je novo rukovodstvo na funkciji više od 2 godine, još se nije pozabavilo ovim pitanjem. Nema napretka u usklađivanju zakonodavstva sa Uredbom EU o pravima putnika. Bosna i Hercegovina treba da poboljša nezavisnost regulatora civilnog vazduhoplovstva kako bi preokrenula negativan trend,“ navodi se u saopštenju komisije koje je preneo Ex Yu Aviation News

Kroz aerodrom Priština prošao trimilioniti putnik

Prištinski aerodrom ove nedelje je zabeležio svog trimilionitog putnika, čime je vazdušna luka u južnoj srpskoj pokrajini oborila svoj dosadašnji rekord. Jubilarni putnik je Ardit Alaj koji je u Prištinu ove nedelje stigao letom iz Nemačke, prenosi Ex Yu Aviation News.

Njega su na terminalu dočekali zvaničnici aerodroma koji su mu uručili vaučer za besplatno putovanje u Tursku.

Naslovna fotografija: Air Montenegro

12.11.2023.