IndiGo zainteresovan za širokotrupce, A350 navodno favorit

Foto: Airbus sas 2023

Kompanija IndiGo navodno je zainteresovana za kupovinu desetine novih širokotrupnih aviona od Airbusa. Model A350 trenutno je favorit indijske avio-kompanije i uskoro bi mogao biti potpisan ugovor za nabavku novih letelica.

Neimenovani izvori iz industrije izjavili su za Bloomberg da IndiGo trenutno razmatra mogućnost uvođenja širokotrupnih aviona u svoju flotu, piše Aero Time. Mada konačna odluka još uvek nije donesena, izvori navode da će izbor najverovatnije pasti na Airbus A350, tačnije na njih 30.

Zvanična najava kupovine aviona mogla bi navodno da usledi već za nekoliko nedelja.

Foto: Airbus - Master Films - Hervé Goussé

Foto: Airbus – Master Films – Hervé Goussé

Portal Avio Press je sredinom avgusta prošle godine pisao o potencijalnoj nabavci širokotrupnih aviona za IndiGo, a tada se kao favorit niskotarifnog prevoznika pominjao Boeing 787.

Avio-kompanija trenutno koristi 367 aviona, a većinu flote čine Airbus A320/A321 vazduhoplovi, pokazuju podaci Planespotters. Pored uskotrupnih aviona za kratke i srednje linije IndiGo koristi i 45 ATR 72. Ono što IndiGo razlikuje od većine niskotarifnih avio-prevoznika jeste upotreba širokotrupnih aviona. Reč je o dva Boeinga 777 koje IndiGo iznajmljuje od Turkish Airlinesa.

Naslovna fotografija: Airbus sas 2023

23.03.2024.