IndiGo razmatra kupovinu 25 Boinga 787

Foto: Airbus - Stefan Kruijer

Indijska niskotarifna avio-kompanija IndiGo bi uskoro mogla da naruči desetine novih Boinga 787. Anonimni izvor iz industrije je za Reuters izjavio da je Boing, odnosno njegova porodica aviona B787 trenutni favorit u trci za odabir širokotrupnog aviona. Prevoznik je navodno zainteresovan za kupovinu 25 Drimlajnera.

Pregovori sa Boingom su još uvek u toku i ne zna se kada bi kupovina mogla da se dogodi. Pored Drimlajenra u trci je navodno i njegov konkurent sa druge strane Atlantika – Erbas A330neo.

IndiGo je niskotarifna avio-kompanija čiju flotu čine Erbasovi uskotrupni modeli kao što su A320, A320neo, A321 i A321neo. Kompanija koristi i 40 ATR 72 aviona.

Međutim, najveću pažnju na indijskim i svetskim aerodromima gotovo sigurno privlače dva širokotrupna Boinga 777 koje je kompanija iznajmila od Turkiš Erlajnsa (Turkish Airlines). Radi se o avionima nabavljenim putem kratkoročnog lizinga uz pomoć kojih je IndiGo želeo da reši problem kapaciteta na međunarodnim linijama.

Kompanija je očigledno zadovoljna rezultatom upotrebe ovih aviona zbog čega razmatra kupovinu svojih širokotrupnih letelica. Ukoliko nabavi Boinge 787 ili Erbase A330, IndiGo će postati jedan od nekolicine niskotarifnih prevoznika koji lete sa uskotrupnim i širokotrupnim avionima.

AirAsia, Cebu Pacific i Jetstar su retki primeri LCC prevoznika koji uspešno kombinuju kapacitete velikih i malih aviona u svojim flotama, a čini se da će se ovom klubu uskoro priključiti i IndiGo.

Foto: Airbus – Stefan Kruijer

15.08.2023.