Niskotarifni IndiGo počeo da koristi Boeing 777

Foto: N509FZ

Indijska avio-kompanija IndiGo odlučila je da privremeno odstupi od principa standardnih niskotarifnih prevoznika i u svoju flotu uvede potpuno novi tip aviona. Nakon što je krajem 2022. godine indijsko ministarstvo civilne avijacije dozvolilo domaćim prevoznicima da koriste kratkoročne lizinge za avione (wet-lease) u trajanju do godinu dana, IndiGo je odlučio da poveća kapacitete sa širokotrupnim Boeingom 777.

Naime, radi se o B777 koji pripada Turkish Airlines-u i koji će u narednih godinu dana leteti za IndiGo. Kako se radi o kratkoročnom lizing aranžmanu, sve letove za IndiGo će obavljati posade Turkish Airlines-a i jedina linija na kojoj će iznajmljeni Boeing 777 leteti je Delhi – Istanbul.

Razlog korišćenja ovog aviona je taj što kompanija navodno ne dobija nove naručene avione dovoljno brzo i prinuđena je da koristi manje od prvobitno planiranih kapaciteta. Iznajmljivanjem dodatnog aviona prevoznik će moći da preusmeri svoje uskotrupne kapacitete na domaće linije dok će letovi između Delhija i Istanbula biti opsluživani većom letelicom. Korišćenjem Boeinga 777 će se takođe poboljšati povezanost Indije i Evrope imajući u vidu da IndiGo i Turkish Airlines imaju veoma veliku codeshare saradnju.

Foto: N509FZ

01.02.2023.