Viz Er pozitivan, profit veći od 500 miliona evra

Wizz Air

Mađarska niskotarifna avio-kompanija iskazala je profit u periodu od aprila do oktobra ove godine i zabeležila dobre operativne rezultate.

Wizz Air je tokom šest meseci zaključno sa 30. septembrom ostvario operativni profit od 522,9 miliona evra što je značajno poboljšanje u poređenju sa isim periodom 2022. godine kada je avio-kompanija bila u minusu od 63,8 miliona evra, prenosi Aero Time.

Prevoznik je od početka aprila do kraja septembra prevezao 33 miliona putnika, 27% više nego u istom periodu prethodne godine.

Pilotska knjiga: Vodič kroz osnovnu školu letenja – Zoran Modli

„Ovog leta ostvarili smo značajno bolje operativne rezultate u odnosu na prošlu godinu. Bilo je manje otkazivanja letova, a ukupna iskorišćenost flote i produktivnost porasli su iz godine u godinu. Naši rezultati prihoda i dobiti pokazatelji su većeg obima poslovanja i ogromne količine posla i investicija u protekle tri godine,“ izjavio je izvršni direktor Viz Era Jozef Varadi.

Foto: Wizz Air

Foto: Wizz Air

Uprkos nesumnjivo boljim pokazateljima u odnosu na prethodnu godinu, Viz Er se sprema za jednu veoma hladnu zimu i ništa toplije leto. Prevoznik je jedan od najvećih „žrtava“ opoziva Pret & Vitni GTF motora u kojima su pronađene mikroskopske pukotine. Zbog vanrednog pregleda i servisa, veliki broj aviona Viz Era biće prizemljen u narednim mesecima što će usporiti dalji oporavak i rast avio-kompanije.

Prema pisanju portala Airline Weekly, čak 45 od oko 200 aviona iz flote Viz Era biće prizemljeno u januaru. Zbog toga je avio-kompanija smanjila prognozu za profit na kraju fiskalne godine koja se za Viz Er završava krajm marta, piše Aero Time.

Foto: Wizz Air

10.11.2023.