IndiGo nastavlja da prizemljuje avione, na zemlji više od 70 letelica

Foto: Airbus - Stefan Kruijer

Indijska niskotarifna avio-kompanija IndiGo uskoro bi trebala da prizemlji preko 30 Erbas aviona usled velikih problema sa njihovim motorima.

Avio-prevoznik prizemljiće 35 letelica iz A320neo porodice aviona zbog defektnih Pret & Vitni (Pratt & Whitney) PW1100G agregata kojima je potreban hitan servis zbog kontaminirane legure metala, prenosi Aero News Journal. IndiGo je iz redovnog saobraćaja već izbacio skoro 40 aviona ovog tipa te bi sa najnovijim prizemljenjima više od 70 aviona bilo privremeno neoperativan.

Avioni bi trebali da budu prizemljeni početkom naredne godine. IndiGo je već preduzeo korake kako bi ublažio efekte tekućih problema. Avio-kompanija je sa lizing kućom BOC potpisala ugovor o izingu deset A320neo koji bi prema pisnju Aero News Journal trebali da stignu do kraja ove godine.

Foto: Airbus - Master Films - Hervé Goussé

Foto: Airbus – Master Films – Hervé Goussé

IndiGo je takođe odlučio da zadrži nekoliko starijih A320 iz starije generacije ceo koji su inicijalno već trebali da napuste flotu. Kompanija je produžila lizing aranžmane za više 30 drugih aviona u svojoj floti.

Pret & Vitni izvršio je opoziv 1200 PW1100G motora nakon što je otkrio da u metalu korišćenom za proizvodnju diskova za turbine visokog pritiska postoje mikroskopske pukotine. Stotine motora već u narednih nekoliko meseci mora da bude pregledano i popravljeno zbog čega će veliki broj aviona morati da bude prizemljen.

Foto: Airbus – Stefan Kruijer

08.11.2023.