Viva Air prekinula sve operacije

Foto: Business Wire

Kolumbijska niskotarifna avio-kompanija Viva Air je juče saopštila da prekida sve avio-operacije. Za suspenziju letova i nemogućnost daljeg poslovanja kompanija krivi kolumbijske vazduhoplovne vlasti, odnosno agenciju Aerocivil koja navodno predugo odlaže odluku o potencijalnom spajanju Viva Air-a i nacionalnog prevoznika Avianca. Niskotarifna avio-kompanija je navela da je nakon najnovije izjave Aerocivil-a, koja je nagovestila da će vlasti nastaviti da razmatraju spajanje dva prevoznika, bila primorana da suspenduje operacije.

Viva Air će nastaviti da pregovara sa poveriocima u skladu sa procedurama Procesa oporavka poslovanja (PRE). Iz kompanije poručuju da  će nastaviti da radi na očuvanju svoje sposobnosti da ponovo pokrene operacije u budućnosti, pod pretpostavkom da Aeronautica Civil odmah odobri savez sa Aviancom. Viva Air tvrdi da je kolumbijskoj Vladi dostavljala brojne dokaze da se nalazi u kritičnoj finansijskoj situaciji i da će moći da nastavi sa operacijama samo ako postane deo neke jače avio-kompanije.

Najava spajanja Viva Air-a i nacionalnog kolumbijskog avio-prevoznika došla je u maju prošle godine, a niskotarifni prevoznik je predao svoju dokumentaciju vlastima tek u avgustu. Zahtev je već u novembru bio odbijen ali je Aerocivil tu odluku ipak poništio pod izgovorom da je „bilo bitnih nepravilnost u procesuiranju administrativne radnje u prvom stepenu“. Zbog toga je započeta nova procena i Viva Air smatra da je konačna odluka već morala biti donešena. Tako nešto se ipak nije dogodilo iako je državna agencija imala „pravne kapacitete i autoritet“ da to uradi, tvrdi Viva Air.

Prizemljena avio-kompanija je takođe istakla da je lokalnoj vladi dostavila dokumente koji dokazuju njeno teško finansijsko stanje i vlastima sugerisala niz mera za zaštitu potrošača nakon njenog spajanja sa Aviancom.

Foto: Business Wire

01.03.2023.