Južna Amerika

Spajaju se Avianca i Viva Air

Foto: Business Wire

Dve kolumbijske avio-kompanije, Avianca i Viva Air, odlučile su da udruže snage i spoje se u jednu avio-kompaniju. Naime, nacionalni prevoznik Kolumbije će preuzeti kontrolu nad niskotarifnim prevoznikom dok će osnivač Viva Air-a Declan Ryan ući u Upravni odbor Avianca-e. Do dobijanja saglasnosti za spajanje od strane kolumbijskih vlasti, dve strane će nastaviti da posluju nezavisno jedna od druge.

„Ova nova i robusna grupa avio-kompanija koristiće putnicima utilizacijom efikasnije strukture troškova da bi se ponudile niže cene karata, mrežom ruta koja pruža direktne veze između destinacija, jakim programom lojalnosti i prijateljskom i efikasnom uslugom. Pored toga, ova kombinacija će pomoći da se osigura da putnici u Kolumbiji i Latinskoj Americi imaju dve avio-kompanije koje opslužuju tržište Južne Amerike,“ izjavio je predsednik Upravnog odobra Avianca-e Roberto Kriete.

Spajanjem dva najveća kolumbijska prevoznika, tržište u ovoj zemlji ali i celoj Južnoj Americi će se u potpunosti promeniti. Zajednička kompanija bi uskoro mogla da postane treća najveća na kontinentu, odmah nakon LATAM-a i GOL-a. Flotu dva prevoznika činiće preko 130 uskotrupnih i širokotrupnih aviona a ceo holding će zapošljavati skoro 14 hiljada ljudi.

Foto: Business Wire

02.05.2022.