Uzbunjivač: Radnici Boinga nepravilno ugradili „čep“ za vrata, kontrola kvaliteta je očajna

Foto: Alaska Airlines

Američki list Seattle Times objavio je tekst o anonimnom uzbunjivaču iz Boinga koji tvrdi da radnici kompanije nisu pravilno ugradili „čep“ za okvir vrata na avionu Alaska Erlajnsa. Uzbunjivač koji se novinarima Seattle Time predstavio kao radnik američkog proizvođača aviona izneo je detalje o lošem kvalitetu izrade letelica, a ukoliko se navodi ispostave kao tačni, mogu imati veoma velike posledice po Boing.

Prilikom isporuke trupa iz fabrike Spirit Aerosistems panel je skinut sa trupa i ponovo je ugrađen pre isporuke. Prema anonimnom izvoru iz industrije, Boingovi radnici tokom instalacije „čepa“ nisu ugradili četiri zavrtnja koja ovaj panel drže pričvršćenim za trup.

Uzbunjivač je za Seattle Times takođe izjavo da je ova greška zabeležena u informacinom sistemu i da o tome postoje dokazi u Boingovim fajlovima. Uprkos tome što je greška registrovana, inspektori zaduženi za proveru kvaliteta je nisu primetili pre isporuke same letelice, a razlog tome može biti što Boing koristi dva različita sistema za proveru, piše One Mile at a Time.

Boing, Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo SAD (FAA) i Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) nisu komentarisali ove tvrdnje. Uzbunjivač je takođe poručio da su kontrola i nadzor u fabrici očajni.

Američki proizvođač letelica se, kao i pre četiri godine u vreme pada dva MAX aviona, ponovo nalazi u žiži javnosti zbog problema u kontroli kvaliteta. Boing će tokom današnjeg dana obustaviti proizvodnju u fabrici Renton kako bi sproveo kampanju Quality Stand Down, a više o tome možete pročitati na portalu Avio Press.

Naslovna fotografija: Alaska Airlines

25.01.2024.

Ostavi komentar