Ryanair: Spremni smo da preuzmemo MAX avione koje Amerikanci ne žele

Foto: Ryanair

Nakon izjave direktora United Airlinesa Skota Kirbija da avio-kompanija radi na alternativnom planu razvoja flote koji ne uključuje Boeing 737 MAX 10 letelice, iz Ryanaira su poručili da će rado preuzeti avione koje američki prevoznici ne žele.

Ryanair je informisao Boeing da je zainteresovan za kupovinu svih MAX 10 aviona od čije kupovine avio-kompanije iz SAD odustanu, preneo je Aero Time pozivajući se na Reuters. Najveći evropski niskotarifni prevoznik želi ove letelice po „odgovarajućoj ceni“.

Foto: Piotr Mitelski/Ryanair

Foto: Piotr Mitelski/Ryanair

Ryanair je jedan od najvećih naručilaca modela B737 MAX 10 u svetu. Kompanija je već potpisala ugovor za kupovinu 150 letelica ovog tipa i obezbedila je opcije za još toliko aviona. Sa druge strane, United Airlines ima porudžbine za 277 primeraka najvećeg aviona iz MAX porodice ali budućnost ovog vazduhoplova u floti avio-kompanije deluje neizvesno nakon izjava Skota Kirbija.

Uprkos problemima u vezi sa MAX 9 modelom nakon incidenta na letu AS1282 Alaska Airlinesa, iz Boeinga su poručili da će MAX 10 biti sertifikovan do kraja ove godine i da će ući u redovan saobraćaj u 2025. godini.  Takve najave ipak treba uzeti sa rezervom imajući u vidu da je Boeing iskusio velike probleme sa sertifikacijom ove letelice i pre incidenta sa avionom Alaska Airlinesa.

Foto: Ryanair

29.01.2024.

Ostavi komentar