Evropa

Ruske kompanije vratile desetine aviona lizing kućama

Foto: Royal Flight

Iako je od početka rata u Ukrajini većina ruskih avio-kompanija odlučila da zadrži iznajmljene avione u svojim flotama, neke su ipak postupile na drugačniji način. Ruska Rosaviatsia dobila je obaveštenje od domaćih prevoznika da će nekoliko desetina aviona registrovanih u drugim državama biti ostavljeno u inostranstvu, a radi se o mahom čarter avio-prevoznicima.

Naime, kompanije Azur Air, iFly, Nordwind Airlines, Pegas Fly i Royal Flight transportovale su 31 avion van Ruske Federacije i predale ih lizing kućama kojima te letelice pripadaju. Ovi avioni trenutno se nalaze u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, zemljama Evropske unije i na Bliskom istoku.

Međutim, lizing kuće još uvek nisu uspele da vrate većinu aviona iz Rusije i pitanje je hoće li uspeti da povrate svoju imovinu čak i kada se rat završi i sankcije ukinu. Većina firmi za lizing aviona nije optimistična po pitanju sudbine svojih letelica pa je tako AerCap, najveća lizing kuća na svetu, otpisala imovinu vrednu 2,7 milijardi dolara koja se nakon početka rata našla u Rusiji.

Foto: Royal Flight

03.06.2022.