Evropa

AerCap otpisao avione vredne 2,7 milijardi

Zbog nemogućnosti da vrati svoju imovinu koja je zadržana u Rusiji, irska lizing kuća AerCap odlučila je da otpiše skoro sve avione u rukama ruskih avio-prevoznika. Naime, kompanija je pre rata u Ukrajini iznajmljivala 135 aviona i 14 motora u Ruskoj Federaciji što je činilo 5% AerCap-ove ukupne flote. Međutim, nakon početka invazije i uvođenja sankcija, AerCap je uspeo da se dokopa svega 22 letelice i 3 avio-motora dok je još 113 aviona zadržano u najvećoj zemlji sveta. Ukupna vrednost svih ovih letelica je 2,7 milijardi, navodi se u finansijskom izveštaju lizing kuće.

„Tokom prvog tromesečja, prekinuli smo sve naše lizing aktivnosti sa ruskim avio-kompanijama i preuzeli naplatu prvenstveno vezanu za naše avione i motore koji su ostali u Rusiji. Realnost je da su svi ti avioni nestali, bilo da se radi o privatnim ili državnim [avio-kompanijama],“ izjavio je izvršni direktor AerCap-a Aengus Kelly.

AerCap je potvrdio da će tražiti 3,5 milijarde američkih dolara od osiguravajućih kuća kako bi nadoknadio štetu nastalu zadržavanjem aviona i motora u Ruskoj Federaciji. Kompanija takođe namerava da „energično nastavi” sa svim aktivnostima da bi nadoknadila svoje gubitke.

18.05.2022.