NEDELJNI PREGLED: Rekordni rezultati u Srbiji, nastavljaju se rezanja Viz Era u BiH…

Foto: Air Serbia

Portal Avio Press će svakog vikenda objavljivati specijalan pregled najvažnijih regionalnih vesti iz proteklih nedelja. Ukoliko ste propustili važan događaj iz ovog dela Evrope, o njemu ćete saznati u nedeljnom pregledu našeg i vašeg portala.

U ovom tekstu će biti reči o događajima iz perioda od 17. septembra do 23. septembra, a koji se tiču avio-kompanija i aerodroma regiona.

Er Srbija prevezla tri miliona putnika

Srpska nacionalna avio-kompanija saopštila je u ponedeljak da je od početka ove godine prevezla više od tri miliona putnika. Ovo je najveći broj prevezenih putnika od kada kompanija posluje pod imenom Er Srbija, a ostvaren je zahvaljujući velikoj ovogodišnjoj ekspanziji i snažnoj putničkoj potražnji.

Er Srbija je svog trimilionitog putnika dočekala u petak 15. septembra. Izvršni direktor kompanije Jirži Marek je izjavio da će broj prevezenih putnika do kraje godine premašiti ranije najavljenih 3,5 miliona.

Foto: Air Serbia

Foto: Air Serbia

Beograd zabeležio preko 900.000 putnika u avgustu

Uspeh beogradskog aerodroma usko je povezan sa dostignućima srpske nacionalne avio-kompanije zbog čega ne čudi da vazdušna luka Nikola Tesla takođe beleži rekordne rezultate. Kroz terminale najvećeg aerodroma u Srbiji je u avgustu prošlo 932.165 putnika što je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu ali i na do sada rekordnu 2019. godinu.

Beogradski aerodrom je u periodu između januara i avgusta opslužio više od 5.120.000 putnika što je za milion više kada se uporedi sa poslednjom pretpandemijskom godinom. Broj putnika u Beogradu bi ove godine trebao da premaši sedam miliona.

Foto: Aleksa Španjević

Kompanija Džetvings Ervejs će trenirati pilote u Srbiji

Vazduhoplovna akademija potpisala je ugovor sa indijskom avio-kompanijom Dežtvings Ervejs (JettWings Airways) o budućem programu obuke njenih pilota. Čak 800 indijskih kadeta pohađaće teorijsku i praktičnu nastavu u Vazduhoplovnoj akademiji, a na godišnjem nivou je planirana obuka njih 150.

Ceo program trajaće pet godina, a dolazak prvih polaznika akademije očekuje se već 15. novembra.

Foto: Jettwings Airways

Foto: Jettwings Airways

Iberija povećava Zagreb

Španski nacionalni avio-prevoznik će tokom naredne letnje sezone povećati broj letova ka Zagrebu. Hrvatska prestonica će u vrhuncu sezone, tokom avgusta i početka sepetembra, imati čak devet nedeljnih letova ka Madridu što je za tri više nego ove godine.

Iberija će na određenim letovima umesto „standardnih“ Erbasa A320 koristiti veće A321.

Foto: Airbus - David Velupillai

Foto: Airbus – David Velupillai

Viz Er ukinuo liniju iz Sarajeva ka Abu Dabiju

Mađarska niskotarifna avio-kompanija Viz Er Abu Dabi ukinuće liniju između glavnog grada UAE i Sarajeva. Poslednji polazak na ovoj rut planiran je za 28. oktobar nakon čega više nije moguće rezervisati karte na liniji. Viz Er trenutno obavlja svakodnevne letove između dva grada.

Kompanija ipak neće u potpunosti ukinuti saobraćaj iz Sarajeva tokom zimske sezone jer je u ponudu stavila novu liniju ka aerodromu London Luton. Letovi startuju u ponedeljak 25. septembra i trebali bi da se obavljaju dva puta nedeljno.

Foto: Wizz Air

Foto: Wizz Air

Naslovna fotografija: Air Serbia

23.09.2023.