NEDELJNI PREGLED: Evakuacija putnika iz Tel Aviva, subvencije za letove u Sarajevu, Nišu, Kraljevu…

Foto: Međunarodna zračna luka Zagreb

Portal Avio Press će svakog vikenda objavljivati specijalan pregled najvažnijih regionalnih vesti iz proteklih nedelja. Ukoliko ste propustili važan događaj iz ovog dela Evrope, o njemu ćete saznati u nedeljnom pregledu našeg i vašeg portala.

U ovom tekstu će biti reči o događajima iz perioda od 8. do 14. oktobra, a koji se tiču avio-kompanija i aerodroma regiona.

Er Srbija i Er Montenegro obavili evakuacione letove iz Izraela

Nacionalni avio-prevoznici Srbije i Crne Gore obavili su tokom prethodnih sedam dana nekoliko evakuacionih letova iz ratom zahvaćenog Izraela. Er Srbija je u nedelju 8. oktobra obavila specijalni čarter let iz Tel Aviva za Beograd kako bi se oni koji žele da napuste Izrael bezbedno vratili kući.

Vlada Severne Makedonija takođe je angažovala Er Srbiju da evakuiše makedonske građane zaglavljene na Bliskom istoku. Srpski nacionalni avio-prevoznik je u petak leteo iz Tel Aviva za Skoplje, a celokupne troškove pokrila je makedonska vlada.

Foto: Air Montenegro

Foto: Air Montenegro

Evakuacioni let organizovala je i Crna Gora koja je angažovala Er Montenegra da 10. oktobra vrati putnike iz Izraela u Podgoricu. Na letu su se pored crnogorskih državljana našli i oni sa pasošima Srbije, Hrvatske, Albanije i drugih zemalja.

Beograd, Zagreb i Sarajevo zabeležili odlične rezultate u devetom mesecu

Aerodromi u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu zabeležili su rekordan broj putnika ovog septembra.

Kroz najveću srpsku vazdušnu luku je u devetom mesecu prošlo 833.761 putnika što je za 28,9 više u odnosu na rekordnu 2019. godinu i čak 37,8% više nego 2022. godine, prenosi Ex Yu Avaition News.

Foto: Wizz Air

Foto: Wizz Air

Zagrebački aerodrom takođe može da se pohvali dobrim rezultatima. Pleso je tokom septembra koristilo 370.845 putnika – 5,9% više nego u devetom mesecu 2019. godine i 14% više nego u istom periodu prethodne godine.

Rast, doduše veoma skroman, beleži se i u Sarajevu. Septembar je bio mesec kada je kroz terminale sarajevskog aerodroma prošlo 144.013 putnika. Ovo je gotovo jednak broj putnika iz septembra prethodne godine kada je u ovom gradu bazu imao Viz Er, te povećanje ove sezone iznosi 0,1%. Ukoliko se brojke Sarajeva uporede sa periodom pre pandemije, u septembru se dobija rast broja putnika od 36,7%.

Er Srbija opslužila 25.000 putnika na liniji za Čikago

Srpski nacionalni avio-prevoznik saopštio je u sredu 11. oktobra da je na liniji za Čikago prevezao 25.000 putnika. Kako bi proslavila dobre rezultate prodaje na novoj long-haul liniji, Er Srbija je je u tržnom centru Galerija organizovala dečiji „fleš mob“ performans.

Kompanija je letove između Beograda i Čikaga pokrenula 17. maja – u početku sa dva nedeljna polaska. Prevoznik je sredinom juna povećao broj nedeljnih frekvencija i tokom vrhunca sezone je obavljao tri nedeljna leta.

Kanton Sarajevo raspisao konkurs za subvencije avio-kompanijama

Kanton Sarajevo, odnosno turistička zajednica ovog kantona, raspisala je javni poziv avio-kompanijama za subvencionisanje letova iz glavnog grada BiH. U tenderskoj dokumentaciji se od prevoznika traži da uspostave bazu na sarajevskom aerodromu kao i da otvore one linije do kojih vazdušna luka nije imala letova u prethodnih dvanaest meseci.

Foto: Aerodrom Sarajevo

Foto: Aerodrom Sarajevo

O detaljima novog tendera možete pročitati u posebnoj vesti na portalu Avio Press.

Naslovna fotografija: Međunarodna zračna luka Zagreb

15.10.2023.