NEDELJNI PREGLED: Er Srbija u potpunosti u vlasništvu države, aerodromi beleže odlične rezultate…

Foto: AnadoluJet

Portal Avio Press svakog vikenda objavljuje specijalan pregled najvažnijih regionalnih vesti iz protekle nedelje. Ukoliko ste propustili važan događaj iz ovog dela Evrope, o njemu ćete saznati u nedeljnom pregledu našeg i vašeg portala.

U ovom tekstu će biti reči o događajima iz perioda od 12. do 18. novembra, a koji se tiču avio-kompanija i aerodroma regiona.

Srbija postala stopostotni vlasnik Er Srbije

Država Srbija je u ponedeljak 13. novembra preuzela kompletno vlasništvo nad nacionalnim avio-prevoznikom Er Srbija. Etihad Ervejs tako izlazi iz partnerstva i suvlasništva u ovoj avio-kompaniji, a iz Vlade Republike Srbije najavljuju nova ulaganja u Er Srbiju, kao i proboj na nova tržišta.

Foto: Patrick Dariagan - @lodimaster.pat

Foto: Patrick Dariagan – @lodimaster.pat

Ministar finansija Siniša Mali je najavio da će država posvetiti punu pažnju daljem razvoju avio-kompanija i dodao da će uslediti nabavka „velikih“ aviona i pokretanje novih avio-linija.

Aerodromi u regionu zabeležili dobre rezultate u oktobru

Vazdušne luke u prestonicama Srbije, Hrvatske i Slovenije su objavile svoje operativne rezultate za oktobar ove godine.

Aerodrom Beograd je i u oktobru nastavio da obara rekorde. Naime, na aerodromu Nikola Tesla zabeleženo je preko 746.000 putnika, što je čak 44% više nego u istom periodu prošle godine. Od januara do oktobra Tesla beleži 6.698.353 putnika što je za 26% više nego rekordne 2019. godine.

Kroz terminal zagrebačkog aerodroma u oktobru je prošlo 351.133 putnika, a to je za 6,2% i 9,4% više putnika nego u istom mesecu 2019. i 2022. godine respektivno, prenosi Ex Yu Aviation News. Aerodrom Zagreb je od januara do oktobra koristilo 3.168.601 putnika – 7,2% više u poređenju sa 2019. godinom.

Foto: Međunarodna zračna luka Zagreb

Foto: Međunarodna zračna luka Zagreb

Ljubljanski aerodrom takođe je zabeležio zavidne brojke opsluženih putnika. Kroz aerodrom u Brniku tokom oktobra je prošlo 118.878 tokom oktobra – 27% i 19,8% više nego u istom periodu 2022. odnosno 2019. godine. Aerodrom Ljubljana je do sada u ovoj godini opslužio 1.091.218 putnika.

Anadoludžet najavio novu liniju za Beograd

Turska avio-kompanija Anadoludžet pokrenuće liniju između Istanbula i Beograda. Niskotarifni avio-prevoznik u vlasništvu Turkiš Erlajnsa će 1. decembra pokrenuti letove sa aerodroma Istanbul Sabiha Gokčen (SAW) do Nikole Tesle, piše Ex Yu Aviation News.

Foto: AnadoluJet

Foto: AnadoluJet

Anadoludžet će na ovoj liniji saobraćati četiri puta nedeljno – svakog ponedeljka, srede, petka i nedelje. Avio-kompanija će do Beograda leteti kako sa Erbasima A320 tako i sa Boinzima 737. Pored Anadoludžeta, saobraćaj između Sabihe Gokčen obavlja još i niskotarifni Pegasus Erlajns koji ima jedna broj letova.

Katar Ervejs uvodi dodatne letove za Beograd

Avio-kompanija Katar Ervejs planira uvođenje još tri nedeljna leta između Dohe i Beograda.

qatar airways, vesti iz avijacije

Kako je saopšteno iz avio-kompanije, dodatni letovi se uvode od 23.decembra i to utorkom, četvrtkom i subotom. Sa ovim dodatnim letovima njihov broj se penje na deset nedeljno na ovoj, očigledno popularnoj liniji.

Naslovna fotografij: AnadoluJet