NEDELJNI PREGLED: Er Montenegro ušao u IATA, isporuke A220 za Kroaciju odložene…

Foto: Air Montenegro

Portal Avio Press će svakog vikenda objavljivati specijalan pregled najvažnijih regionalnih vesti iz proteklih nedelja. Ukoliko ste propustili važan događaj iz ovog dela Evrope, o njemu ćete saznati u nedeljnom pregledu našeg i vašeg portala.

U ovom tekstu će biti reči o događajima iz perioda od 15. do 21. oktobra, a koji se tiču avio-kompanija i aerodroma regiona.

Er Montenegro postao član IATA

Crnogorskoj avio-kompaniji uručen je sertifikat za prijem u Međunarodnu asocijaciju za vazdušni prevoz IATA na regionalnoj konferenciji Aviation Day South East Europe održanoj u utorak u Beogradu. Zahvaljujući ulasku u IATA, Er Montenegro će moći da sklapa codeshare partnerstva sa drugim avio-kompanijama. Interes za takav vid saradnje iskazao je izvršni direktor Er Srbije Jirži Marek.

Foto: Air Montenegro

Foto: Air Montenegro

„Posebno je zadovoljstvo što smo i mi zvanično dio najmoćnije svjetske avio familije i što će naš IATA kod 4O, koji je ujedno i dvoslovni kod naše države, krasiti evropsko i svjetsko nebo,“ izjavio je član Odbora direktora Er Montenegra Orhan Hodžić.

Er Srbija predstavila plan rasta flote

Izvršni direktor Er Srbije Jirži Marek je na ovonedeljnoj konferenciji Aviation Day South East Europe predstavio plan rasta flote avio-kompanije. Prema njegovim rečima prevoznik je već potpisao ugovor za nabavku tri ATR 72 putem dugoročnog lizing aranžmana, a postoji mogućnost da u flotu uđu još tri A320 kao i dva širokotrupna A330.

Dolazak dodatnih ATR 72 se očekuje u prvom kvartalu naredne godine nakon čega će broj regionalnih letelica u floti narasti na deset.

Foto: Air Serbia

Foto: Air Serbia

Situacija sa nabavkom Erbasa je još uvek neizvesna. Prema rečima Jiržija Mareka veliki broj avio-kompanija koje su prethodno želele da vrate A320 lizing kućama su odlučile da produže lizing zbog problema sa avionima nove generacije. Situacija je identična i sa Erbasima A330 čiji dolazak Er Srbija najavljuje već nego vreme.

Er Srbija suspendovala letove za Tel Aviv

Srpska nacionalna avio-kompanija odlučila je da suspenduje letove između Beograda i Tel Aviva usled sve neizvesnije bezbednosne situacije u zemlji. Er Srbija je saopštila da neće obavljati letove do kraja novembra kao i da je prodaja karata za tu liniju trenutno obustavljena.

Foto: Air Serbia

Foto: Air Serbia

„Er Srbija nastavlja da pažljivo prati informacije u vezi sa aerodromom „Ben Gurion“ u Tel Avivu i u kontaktu je sa svim nadležnim službama i organima. O ponovnom uspostavljanju letova kada se za to steknu uslovi, srpska nacionalna avio-kompanija će odmah obavestiti javnost,“ navodi se u saopštenju prevoznika.

Dolazak prvih A220 u flotu Kroacije odložen za jun naredne godine

Isporuka prvog Erbasa A220 za Kroaciju Erlajns odložena je za jun naredne godine, preneo je Ex Yu Aviation News. Mada je prvi primerak Erbasovog modernog regionalnog aviona prvobitno trebao da stigne u flotu tokom februara 2024. godine, isporuka će ipak biti realizovana četiri meseca kasnije.

Foto: Airbus SAS 2022

Foto: Airbus SAS 2022

Kompanija će tokom 2024. godine primiti dva A220 u svoju flotu dok će joj 2025. godine biti dostavljeno šest primeraka. U 2026. i 2027. godini se očekuju isporuke četiri i tri A220 respektivno.

Naslovna fotografija: Air Montenegro

22.10.2023.