Na pomolu nova velika porudžbina za Airbus iz Kine

Foto: Airbus / Stefan Kruijer

Kineske avio-kompanije bi uskoro mogle da naruče veliki broj novih aviona, a tako nešto bi moglo da se dogodi već u narednim danima. Reuters prenosi da je evropski proizvođač aviona Airbus trenutno u pregovorima Kinom oko moguće porudžbine „više desetina aviona“. Idealna prilika za naručivanje novih letelica, čini se, biće u narednim danima jer francuski predsednik Emanuel Makron boravi u zvaničnoj poseti Kini od 5. do 7. aprila. On je sam poručio da su pregovori između dve strane u toku.

Pored predsednika Makrona u Kinu putuje i delegacija koju čine visoki predstavnici velikih francuskih firmi, a među njima su i direktori Airbusa. Ovo ne bi bio prvi put da se veliki ugovori za Airbus potpisuju tokom poseta visokih predstavnika dve zemlje.

Najskoriji primer takvog događaja je poseta kineskog premijera Francuskoj prošle godine kada su avio-prevoznici sa Dalekog istoka poručili 150 Airbus aviona. Međutim, verovatno najznačajniji dogovor je postignut 2006. godine kada je tadašnji francuski predsednik Žak Širak tokom posete Kini saopštio da će Airbus otvoriti fabriku za sastavljanje aviona koja je nedavno proizvela i prvi A321neo.

Foto: Airbus / Stefan Kruijer

05.04.2023.