U Kini proizveden prvi A321neo

Foto: Airbus

Kompanija Airbus je saopštila da je u svojoj fabrici u kineskom gradu Tjenđin (FAL – Final Assembly Line) po prvi put proizvela model A321neo. Fabrika za finalno sklapanje u Tjenđinu nastavlja svoj uspešan rad proizvodnjom Airbusovog bestsellera koji je do sada prikupio nekoliko hiljada porudžbina, a prvi avion koji je izašao iz proizvodnih hala je namenjen domaćoj avio-kompaniji Juneyao Air. Prvi „kineski“ Airbus A321neo nosi registracionu oznaku B-32DF i danas je već transportovan u Šangaj iz koga će uskoro da započne letove.

„Od kada smo najavili proizvodnju prvog aviona A321 u FAL [Final Assembly Line] Tjenđin prošlog novembra, relevantne aktivnosti završnog sklapanja i testovi su se odvijali glatko, pokazujući zrelost FAL Tjenđina da se brzo prilagodi novim proizvodima. Uspešna isporuka prvog aviona A321 omogućava Airbusu da uvidi popularnost ovog aviona na kineskom tržištu i šire – kao i da vidi dosledno poverenje i podršku naših kupaca…“ rekao je George Xu, izvršni potpredsednik Erbasa. i izvršni direktor Airbus China.

Otvoren 2008. godine, FAL u Tjenđinu je bio prva linija za sklapanje Airbusovih putničkih aviona van Evrope, a te godine su u fabriku stigli i prvi delovi. Prvi avion koji je proizveden u ovoj fabrici bio je Airbus A320i njegova isporuka je realizovana 2009. godine. Airbusova fabrika u Kini je od tada pa sve do danas proizvela preko 600 letelica u ovom postrojenju.

Foto: Airbus

24.03.2023.