Azija

Kina nezadovoljna ruskim učešćem u programu CR929, okreće se zapadu

Nije tajna da razvoj kinesko-ruskog aviona CR929 ne teče dobro, a najnovije informacije koje su se pojavile u kineskim medijima ukazuju na to da bi dve zemlje mogle uskoro da prekinu saradnju u ovom projektu. Pozivajući se na neimenovane izvore, South China Morning Post (SCMP) navodi da Kina nije zadovoljna ruskim učešćem u programu CR929 i da želi da uskrati profit ruskoj strani prilikom buduće prodaje aviona u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Slični problemi su se pojavili i pre dve godine kada je ruska strana, odnosno UAC, zatražila pravo da prodaje zajednički avion u Kini čime bi delimično oštetila svog partnera COMAC. Međutim, činilo se da su dve strane uspele da se dogovore oko budućih prodaja i nastave razvoj aviona ali su se novi problemi ubrzo pojavili.

Još jedna prepreka daljoj saradnji dve zemlje na ovom projektu je želja Kine da u razvoj CR929 uključi i firme sa zapada čemu se Rusija snažno protivi. Kako se navodi u SCMP, stajni trap ruske proizvodnje namenjen modelu CR929 Kina smatra nedovoljno pouzdanim, a javlja se i problem sa pogonskim jedinicama iz Ruske Federacije čiji se razvoj ne nazire kraju. Kompozitno krilo za koje je bila zadužena ruska firma AeroComposit takođe nije spremno zbog čega ne čudi želja NR Kine da potraži nove partnere i to na drugom kraju sveta.

Imajući u vidu da su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji jasno je da ova država ne želi učešće evropskih i američkih kompanija u razvoju CR929. Nezadovoljstvo Rusije ovim projektom nedavno je izrazio i zamenik premijera RF Juri Borisov koji je izjavio da je aganžman njegove zemlje u razvoju CR929 sve manji i manji. On je početkom ovog meseca rekao da Kina postaje industrijski gigant i da je sve manje zainteresovana za usluge koje pruža Rusija što se poklapa sa informacijama koje je izneo South China Morning Post.

Foto: COMAC

25.07.2022.