Rusija bi mogla da napusti program CR929

Foto: COMAC

Zamenik premijera Rusije Juri Borisov izjavio je nedavno za novinsku agenciju TASS da se razmatra mogućnost izlaska iz programa CR929. Projekat koji je započet pre nekoliko godina u saradnji sa Kinom najverovatnije će biti nastavljen bez učešća Ruske Federacije jer je uloga zemlje u tom programu sve manja.

„Imamo ovaj projekat sa Kinom, ne ide onako kako bismo želeli. Kako Kina postaje industrijski gigant, sve je manje zainteresovana za naše usluge,“ izjavio je Borisov.

„Kinezi imaju više zahteva nego mi danas. Naše učešće [u projektu CR929] postaje sve manje i manje. Ne želim da prognoziram budućnost ovog projekta – hoćemo li se povući iz njega ili ne. Za sada nastavljamo,“ dodaje zamenik premijera.

Razvoj modela CR929 započet je 2014. godine sa ciljem da se stvori avion koji bi mogao da parira konkurentima kao što su Boeing 787 i Airbus A350. Ruski UAC i kineski COMAC zajedno su pristupili razvoju ovog aviona ali je projekat već od početka imao dosta problema. Sankcije i blokade Rusije i njene privrede dodatno ugrožavaju program CR929 i čini se da će se Ruska Federacija veoma brzo povući iz projekta i svoja sredstva usmeriti u proizvodnju domaćih aviona.

Foto: COMAC

02.07.2022.