FAA: Boeing 737 MAX 7 neće biti sertifikovan ove godine

Foto: Andreas Zeitler / Shutterstock.com

Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA) potvrdila je da najmanji član Boeing 737 MAX porodice aviona, model MAX 7, neće dobiti neophodne sertifikate do kraja ove godine. Vršilac dužnosti direktora FAA Billy Nolen je izjavio kako se ne čini da bi MAX 7 mogao da bude sertifikovan u 2022. godini što se poklapa sa prethonim izjavama Boeingovog rukovodstva.

Američki proizvođač je ranije najavljivao kako bi najmanji B737 nove generacije mogao da „poleti“ do kraja ove godine i da dobije dozvole FAA ali vremenom je postajalo jasno da se tako nešto najverovatnije neće dogoditi. Sredinom prošlog meseca se pojavila informacija da je predata dokumentacija za sertifikaciju Boeinga 737 MAX 7 nepotpuna i da procena ljudskog faktora u nesrećama nije dobra i da proizvođač mora da napravi nove procene.

Boeing se sada suočava sa mogućnošću da dva njegova aviona ne budu u skladu sa zakonom koji bi zahtevao da sertifikovani avioni imaju moderne sisteme uzbunjivanja. Zakon će stupiti na snagu 31. decembra 2022. godine, a zatim će se od proizvođača aviona zahtevati da istim sistemima opremi modele MAX 7 i MAX 10. Tako nešto bi bilo izuzetno skupo za Boeing i dodatno bi usporilo sertifikaciju.

Foto: Andreas Zeitler / Shutterstock.com

19.11.2022.