FAA: Dokumenti za sertifikaciju MAX 7 nepotpuni

Najveći američki proizvođač aviona je naišao na još jednu prepreku u procesu sertifikacije svog najmanjeg uskotrupca, modela B737 MAX 7. Prema pisanju Wall Street Journal-a i Reuters-a, Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA) je poručila Boeingu da je ključna dokumentacija koju je pružio nekompletna kao i da je potrebna ponovna procena za pretpostavke ljudskog faktora. Mediji su citirali pismo FAA upućeno Boingu u kojem je agencija rekla da neke procene nisu mogle biti završene „zbog nedostajućih i nepotpunih informacija u vezi sa pretpostavkama ljudskog faktora u uslovima katastrofalne opasnosti“.

Istraživači Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja (NTSB) su još ranije skrenuli pažnju na to da su FAA i Boeing tokom prvobitne sertifikacije MAX aviona pogrešno procenili ljudski faktor i vreme za reakciju pilota u slučaju nekontrolisanog delovanja MCAS sistema, koji se pokazao kao faličan u dve tragične nesreće.

Problem sa nekompletnom dokumentacijom postaje još veći u kontekstu rokova koje Boeing mora da ispoštuje. Naime, proizvođač će sadašnje verzije aviona MAX 7 i MAX 10 moći da sertifikuje do 31. decembra ove godine jer trenutne varijante letelica ne poseduju najnaprednije sisteme upozorenja pilota. Ukoliko ne uspe da sertifikuje svoje avione do kraja godine, biće u obavezi da u najmanju i najveću verziju iz MAX porodice ugradi pomenute sisteme što bi dodatno usporilo proces izdavanja dozvole ali i poskupelo sam razvoj programa.

18.10.2022.