Dolazi li Vinci u Budimpeštu?

Foto: Budapest Airport

Koncesionar beogradskog aerodroma, kompanija Vinci, uskoro bi makar delimično mogao da preuzme kontrolu nad vazdušnom lukom „Ferenc List“ u Budimpešti.

Portal Avio Press je početkom septembra preneo informaciju da mađarska vlada radi na kupovini većinskog udela u budimpeštanskom aerodromu zajedno sa još jednim stranim partnerom kojem bi bilo povereno upravljanje „Ferenc Lista“. Taj strani partner o kojem se do sada nije ništa znalo mogao bi da bude Vinci, prenosi mađarski portal Telex pozivajući se na informacije Vsquarea.

Vinci ili neki drugi strani partner bi bio manjinski vlasnik aerodroma ali bi za svoj udeo platio veću cenu od tržišne. Kompanija bi zauzvrat dobila upravljačka prava na aerodromu, piše Telex.

Cena prodaje većinskog udela u aerodromu od strane Mađarske i manjinskog partnera je već navodno dogovorena, a trenutno se prema pisanju mađarskog portala utvrđuju datum i uslovi preuzimanja. Potpisivanje ugovora i otkrivanje stranog partnera moglo bi da se dogodi već u decembru ove godine.

Kompanija Vinci Airports trenutno posluje u 13 zemalja sveta, a pored beogradskog upravlja ili ima vlasništvo nad još 71 aerodromom. Fokus poslovanja kompanije je na aerodromima u Francuskoj, Portugalu i Meksiku.

Foto: Budapest Airport

16.09.2023.