Mađarska želi da otkupi budimpeštanski aerodrom

aerodrom-budimpesta

Budimpeštanski aerodrom bi uskoro mogao da pređe u ruke Mađarske nakon što je investicioni fond ove zemlje poslao formalni zahtev za otkup većinskog udela u vazdušnoj luci.

Mađarska je vlasnicima aerodroma Ferenc List poslala zahtev za preuzimanje  51% vlasničkog udela, a pregovori o potencijalnoj kupovini bi mogli uskoro da započnu, prenosi Bloomberg. Ostatak udela aerodroma bi, makar po planu vlade, mogao da pripadne nekom profesionalnom aerodromskom operateru ali trenutno se ne zna o kome se tačno radi i iz koje zemlje kompanija dolazi.

Ovo nije prvi pokušaj Mađarske da vrati vlasništvo nad svojim najvećim aerodromom. Dosadašnji planovi su predviđali otkup aerodroma uz učešće vlade i privatnih kompanija iz Mađarske ali se od ovakve ideje odustalo 2021. godine zbog loše finansijske situacije, piše Airportal.hu.

Aerodrom u Budimpešti trenutno poseduju tri firme. Kompanija AviAlliance drži 55,44% udela u vazdušnoj luci dok je 23,33% u vlasništvu singapurskog Maltona. Ostatak udela (21,23) je u rukama kanadskog penzionog fonda Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ).

Foto: Budapest Airport

06.09.2023.