COMAC u Saudijskoj Arabiji: Dve strane žele saradnju u vazduhoplovnom sektoru

COMAC C919; Foto: COMAC

Saudijska Arabija i Kina mogle bi u budućnsti da prodube svoje ekonomske veze upravo u vazduhoplovnom sektoru.

Tako nešto postalo je jasno nakon što su predstavnici COMAC posetili bliskoistočno kraljevstvo. Direktor upravnog odbora kineskog proizvođača aviona Dongfeng He izrazio je želju COMAC-a da doprinese razvoju vazduhoplovnog sektora Saudijske Arabije za koje se veruje da će višestruko narasti u narednim godinama

Delegacija kraljevstva sa Arabijskog poluostrva takođe je posetila COMAC postrojenje u Šangaju u februaru ove godine što svedoči o interesovanju dve strane o potencijalnoj saradnji.

Poletanje COMAC-a C919; Foto: COMAC

Poletanje COMAC-a C919; Foto: COMAC

Mada ostaje nejasno jesu li COMAC i Saudijska Arabija dogovorili konkretne korake o kolaboraciji, mnogi stručnjaci smatraju da bi kineska fabrika mogla da iskoristi ovu državu kao „odskočnu dasku“ za druga tržišta na Bliskom istoku i Zapadu. COMAC do sada nije prodao C919 avione evropskim ili američkim avio-kompanijama ali bi plasiranje letelica u Saudijsku Arabiju svako približilo kineskog proizvođača kupcima u EU i SAD.

Prepreka za uvođenje novog C919 u flote nekih od mnogobrojnih saudijskih avio-kompanija predstavlja nedostatak američkih i EU sertifikata kao i navodna manja efikasnost letelice z poređenju sa Airbus i Boeing vazduhoplovima.

Foto: COMAC

ANALIZA: Stigao novi C919, da li je na pomolu kraj dominacije Boeinga i Airbusa?

25.05.2024.