Fleš Region

Air Serbia testira IATA digitalni pasoš

Air Serbia je svojim putnicima koji imaju karte za letove iz Beograda ka Cirihu uputila poziv za dobrovoljno učešće u projektu testiranja aplikacije “IATA Travel Pass”, koje sprovodi u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA) i Institutom za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”. Inovativna mobilna aplikacija putnicima pomaže da lako i bezbedno organizuju putovanje u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na COVID-19 ili vakcinacije, a srpska nacionalna avio-kompanija je jedna od prvih u Evropi postala deo ove globalne inicijative. Testiranje aplikacije će početi na letovima od srede, 28. aprila i trajaće četiri nedelje.

Putnici na relaciji Beograd – Cirih pozvani su da preuzmu “IATA Travel Pass” aplikaciju, kreiraju nalog sa profilnom fotografijom i informacijama o pasošu, kao i da unesu podatke o letu, nakon čega se dobija informacija kakav je test neophodan za ulazak u Švajcarsku, a zatim zakazuje termin za testiranje na Institutu “Torlak”. Rezultati testa su, nakon pristizanja, vidljivi u “IATA Travel Pass” aplikaciji, koja upoređuje neophodne uslove za putovanje sa unetim podacima putnika i rezultatima testa i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobijaju zelenu oznaku za putovanje.

Aplikacija “IATA Travel Pass” je potpuno besplatna za putnike i u prvoj fazi testiranja je dostupna samo za iOS uređaje, dok će kasnije njeno korišćenje biti omogućeno i korisnicima Android uređaja.

23.04.2021.