Air Serbia organizuje evakuacioni let za putnike iz Katanije

Air Serbia

Air Serbia danas (utorak, 23. maj 2023. godine) od ranih jutarnjih časova radi na organizaciji evakuacionog leta, kojim će se iz Katanije na Siciliji vratiti putnici koji su u tom gradu ostali posle otkazivanja jučerašnjih letova JU538 i JU539 između Katanije i Beograda. Očekuje se da će evakuacioni let kojim je planirano da se vrate putnici poleteti iz Katanije večeras u 22.10 časova po lokalnom vremenu.

Reč je o posebnoj vrsti leta koji zahteva specijalnu organizaciju, tako da srpska nacionalna avio-kompanija nije želela da se oglašava pre nego što je obezbedila sve neophodne slotove i dozvole. Air Serbia je odlučila da organizuje specijalni let, imajući u vidu da je preusmeravanje putnika na alternativne letove drugih  kompanija izuzetno otežano zbog nedostatka kapaciteta, usled velikih poremećaja u saobraćaju zbog aktivnosti vulkana Etna. Nije nam poznato da je bilo koja druga kompanija od onih koje su juče otkazale letove organizovala evakuacioni let.

Air Serbia je o terminima evakuacionog leta obavestila turističke agencije, a ujedno poziva i putnike u Kataniji da se upute ka tamošnjem aerodromu i jave partneru Air Serbia koji našoj kompaniji na tom aerodromu pruža uslugu zemaljskog opsluživanja.

Kao što je juče već saopšteno, Air Serbia je zbog aktivnosti vulkana Etna na Siciliji, bila prinuđena da otkaže jučerašnje  letove između Beograda i Katanije. Zbog aktivnosti vulkana, sve vreme je i posle otvaranja aerodroma na snazi bilo tzv. „narandžasto“ uputstvo nadležnih vazduhoplovnih vlasti kojim se zbog prisustva štetne vulkanske prašine ne preporučuje sletanje i poletanje sa aerodroma u Kataniji i kojim se kompanijama ostavlja mogućnost da lete na sopstvenu odgovornost. Ukupno 17 letova različitih kompanija je otkazano ili preusmereno, dok su neke na svoju odgovornost obavile letove. Air Serbia je u cilju zaštite bezbednosti svojih putnika i članova posade, imajući u vidu probleme koje vulkanska prašina može da napravi na avionskim motorima, otkazala letove.

Izvor: Air Serbia

23.05.2023.

Ostavi komentar