Air Serbia od 2026. godine na Terminalu 1 aerodroma JFK

JFK

Najsavremeniji Novi Terminal 1 međunarodnog aerodroma Džon F. Kenedi u Njujorku trebalo bi da otvori svoja vrata za putnike 2026. godine, a Air Serbia će biti među prvim svetskim avio-kompanijama koje će ga koristiti. Novi Terminal 1 gradi se u saradnji sa Lučkom upravom Njujorka i Nju Džersija kao deo rekonstrukcije aerodroma Džon F. Kenedi vredne 19 milijardi dolara.

Direktni letovi između glavnog grada Republike Srbije i Njujorka uvedeni su 2016. godine, a srpska nacionalna avio-kompanija u ovom trenutku leti i do sedam puta nedeljno sa postojećeg Terminala 1 aerodroma Džon F. Kenedi. Shodno strateškim ciljevima i težnji kompanije da dodatno pojača saobraćaj između Beograda i Njujorka, Air Serbia je ugovorila prelazak na Novi Terminal 1 aerodroma Džon F. Kenedi.  

„Izuzetno se radujemo otvaranju Novog Terminala 1 na njujorškom aerodromu Džon F. Kenedi. Partnerstvo sa Novim Terminalom 1 je potvrda stalnog unapređenja naših usluga i posvećenosti zadovoljstvu putnika. Uvereni smo da će najsavremenija tehnologija, optimizovani procesi i unapređeni sadržaji Novog Terminala 1 redefinisati putovanja i omogućiti bolje korisničko iskustvo za naše putnike“, rekao je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbia. 

„Veoma smo zadovoljni što će Air Serbia postati deo našeg rastućeg portfelja avio-kompanija koje će poslovati na Novom Terminalu 1 i ponuditi putnicima stalne letove između Njujorka i istorijskog grada Beograda“, rekao je predsednik i izvršni direktor Novog Terminala 1, dr Džerard P. Bušel. „Dok napredujemo ka planiranom otvaranju 2026. godine, naša inicijativa da postanemo terminal izbora na aerodromu Džon F. Kenedi za globalne avio-kompanije sve više se ubrzava. Zahvaljujemo se Air Serbia što je ukazala poverenje Novom Terminalu 1 i radujemo se saradnji“.

Novi Terminal 1 teži da bude među prvih pet na svetu po rangiranju Skajtreksa i putnicima će pružiti autentičnu atmosferu Njujorka uz najsavremeniju tehnologiju i iskustvo svetske klase u maloprodaji i ugostiteljstvu.

U prvoj fazi, u junu 2026. godine, na Novom Terminalu 1 biće otvorena glavna zgrada i 14 gejtova, dok je otvaranje kompletnog Terminala predviđeno za 2030. godinu. Kada bude potpuno završen, terminal će imati 23 gejta i površinu od više od 222 hiljade kvadratnih metara. Međunarodni terminal će biti najveći na aerodromu Džon F. Kenedi i zauzimaće ukupnu površinu trenutnog Terminala 1 i bivših Terminala 2 i 3.

Izvor: Air Serbia

21.03.2024.