Fleš Region

Air Serbia izložbom obeležila jubilej srpskog vazduhoplovstva

Air Serbia i kompanija „Belgrade Airport“ svečano su otvorili izložbu „Godina velikih jubileja srpskog vazduhoplovstva: 95 godina nacionalne avio-kompanije i 60 godina beogradskog aerodroma“ u sedištu kompanije Air Serbia. 

 Kao ponosna naslednica tradicije prve domaće avio-kompanije, Air Serbia obeležava 95 godina od osnivanja Aeroputa, dok Aerodrom Nikola Tesla Beograd obeležava 60 godina od otvaranja. Izložba fotografija koja predstavlja prošlost, sadašnjost i budućnost dva stuba srpskog avio-saobraćaja biće izložena u sedištu kompanije Air Serbia, a počev od 1. jula postavka će biti premeštena na Aerodrom Nikola Tesla Beograd, čiji će posetioci u naredna tri meseca imati priliku da se upoznaju sa istorijom avio-saobraćaja u Srbiji. 

 Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Air Serbia i kompanije „Belgrade Airport“, kao i poslovni partneri i mediji.

Izložba Air Serbia

 „U godini velikih jubileja posebnu počast odajemo vizionarima koji su davne 1927. osnovali prvu domaću avio-kompaniju – Aeroput. Drago nam je što udruženim snagama sa našim partnerom, kompanijom Belgrade Airport, obeležavamo ovu značajnu godinu u srpskom vazduhoplovstvu i uvereni smo da će svi posetioci, kao i naši putnici, uživati u izložbi fotografija koje dokumentuju sve ključne periode u poslovanju nacionalne avio-kompanije i beogradskog aerodroma. Izložba simbolično svedoči o razvoju Aeroputa, preko Jugoslovenskog aerotransporta (JAT) i Jat ervejza, do Air Serbia, koja nastavlja da ispisuje stranice istorije, potvrđujući ulogu regionalnog lidera u avio-industriji“, izjavio je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbia.   

 Pored izložbe fotografija i implementacije specijalnog amblema na svoje avione, Air Serbia će 95. godišnjicu obeležiti i kreiranjem specijalne poštanske marke u saradnji sa Poštom Srbije.

 „Ove dve upečatljive prekretnice u srpskoj vazduhoplovnoj industriji dokaz su uspešnog spajanja tradicije i iskustva sa modernizacijom, ekspanzijom i inovacijom, čak i u vrlo izazovnim vremenima. Nacionalna avio-kompanija i aerodrom će zajedno nastaviti da jačaju poziciju Beograda kao dobro povezanog regionalnog centra, kako bi dodatno potvrdili ovaj deo Evrope kao poželjnu destinaciju“, rekao je Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije „Belgrade Airport“. Kao naslednica Aeroputa, Air Serbia se nalazi na osmom mestu liste najstarijih avio-kompanija
na svetu koje i dalje posluju. Prvi direktor Aeroputa, ujedno i najzaslužnija osoba za njegovo osnivanje uprkos brojnim izazovima, bio je Tadija Sondermajer, elitni srpski vojni pilot i aero-inženjer.

17.06.2022.