Air Serbia i Menzies Aviation: Prva otprema letova sa vozilima na električni pogon

Srpska nacionalna avio-kompanija Air Serbia i britanski Menzies Aviation, sproveli su danas na beogradskom aerodromu, prvi put u regionu, otpremu letova uz korišćenje vozila isključivo na električni pogon.

Prve u potpunosti „električne“ rotacije obavljene su na avionima Air Serbia, tipa Airbus A319, YU-APL koji je poleteo iz Beograda ka Podgorici i YU-APF, koji je poleteo iz Beograda ka Tivtu. Menzies Aviation, koji je 5. marta 2024. godine preuzeo poslove zemaljskog opsluživanja letova Air Serbia na beogradskom aerodromu od kompanije Belgrade Airport, u svom voznom parku ima veći broj vozila na električni pogon.

Upotreba tih specijalizovanih vozila za izguravanje aviona, prevoz prtljaga i drugih, uticaće na smanjenje karbonskog otiska u domaćem avio-saobraćaju. 

 „Izuzetno smo zadovoljni zbog uspešno sprovedene prve potpuno električne rotacije na beogradskom aerodromu, ostvarene u saradnji sa Menzies Aviation. Ta inicijativa predstavlja korak ka smanjenju karbonskog otiska.

Air Serbia kontinuirano teži društveno-odgovornom poslovanju, a današnja prekretnica potvrđuje našu predanost u tom pogledu. Radujemo se budućoj saradnji i zajedno sa kompanijom Menzies Aviation, nastojaćemo da pozitivno utičemo na kompletnu zajednicu“, rekao je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbia. 

03.04.2024.