Okeanija

Zaposleni u Qantas-u saradnici narko kartela?

Australijske vlasti sprovele su operaciju Project Brunello koja je otkrila da 150 zaposlenih u Qantas Airways-u navodno imaju veze sa kriminalom. Operacija je izvedena pod sumnjom da bi neki članovi osoblja Qantas Airways-a mogli da imaju veze sa ogrankom motociklističke bande Comanchero povezanom sa međunarodnim narko kartelom.

Jedan od članova osoblja Qantas-a navodno ima bliske veze sa bandom i istovremeno radi na rukovodećem položaju na aerodromu u Sidneju, gde su regrutovali kriminalce u kompaniju da bi ih uključili u šverc droge.

Operacija je zaključila da je do 60 zaposlenih u kompaniji Qantas Airways povezano sa organizovanim kriminalnim grupama, dok je 23 „koristilo zaposlenje u vazduhoplovnom okruženju da bi olakšalo razne kriminalne aktivnosti“. Pored toga, sedmoro zaposlenih osumnjičeno je za eksploataciju dece, uključujući posedovanje i proizvodnju dečje pornografije. U međuvremenu, šef obezbeđenja Qantas-a Luke Bramah rekao je da avio-kompanija nije obaveštena o bilo kakvim istragama zaposlenih umešanih u aktivnosti organizovanog kriminala. Međutim, Bramah je istakao da je kontaktirao australijsku saveznu policiju i australijsku krivično-obaveštajnu komisiju za više detalja o operativnom izveštaju.

10.06.2021