Zagreb: Novi kurs oslobađanja straha od letenja

Aerodrom-Zagreb

Strah od letenja jedna je od najčešćih fobija jer ga oseća čak 64 posto  žena i 34 posto muškaraca. Poput drugih fobija i strah od letenja je subjektivan, uzrokovan  najčešće strahom od gubitka ili separacije, a zanimljivo je istaknuti da se strah javlja i kasnije  u životu, nakon što je osoba bezbrižno letela bezbroj puta.  

U Zagrebu se od 2010. godine, u saradnji sa zagrebačkim aerodromom, redovno održava  Kurs oslobađanja straha od letenja. Nako uspešnog kursa 10.09.2023 upravo su u toku  pripreme za organizaciju novog kursa koji će se održati u Zagrebu 22. oktobra 2023.  godine 

Kurs oslobađanja straha od letenja jedini je ovakav specijalizovani kurs u širem okruženju, čime je Aerodrom Zagreb stao uz rame sa najvećim evropskim  metropolama, poput Londona i Berlina, u kojima se ovakvi kursevi održavaju već više od  30 godina.  

U proteklih deset godina kurs je pohađalo nekoliko stotina polaznika te su ankete polaznika pokazale da se strah smanjio ili nestao kod čak 96 posto polaznika. 

Kurs je koncipiran kroz predavanja stručnjaka iz različitih područja: psihologa, pilota, kabinskog osoblja, meteorologa, inženjera aeronautike i kontrolora leta. Polaznici uče različite  tehnike opuštanja te se upoznaju s procesom letenja i zvukovima u avionu kako bi se  izvor straha detektovao, a potom, u većini slučajeva otklonio. 

Nakon stručnih predavanja kao završni deo kursa organiziran je let avionom u prisustvu  celog stručnog tima sa putničkog terminala Aerodroma Zagreb do Aerodroma Osijek  gde će polaznici biti dočekani.

07.10.2023.