Zagreb: Kurs oslobađanja straha od letenja

Aerodrom-Zagreb

Strah od letenja jedna je od najčešćih fobija jer ga oseća čak 64 posto  žena i 34 posto muškaraca. Poput drugih fobija i strah od letenja je subjektivan, uzrokovan  najčešće strahom od gubitka ili separacije, a zanimljivo je istaknuti da se strah javlja i kasnije  u životu, nakon što je osoba bezbrižno letela bezbroj puta.  

U Zagrebu se od 2010. godine, u saradnji sa zagrebačkom zračnom lukom, redovno održava  Kurs oslobađanja straha od letenja. U toku su pripreme za organizaciju novog kursa koji će  se održati u Zagrebu 10. septembra i 22. novembra 2023. godine. 

Kurs oslobađanja straha od letenja jedini je ovakav specijalizirani kurs u širem okruženju,  čime je Zračna luka Zagreb stala uz bok zračnim lukama u najvećim evropskim  metropolama, poput Londona i Berlina, u kojima se ovakvi kursevi održavaju već više od  30 godina.  

U proteklih deset godina kurs je pohađalo nekoliko stotina polaznika te su ankete polaznika pokazale da se strah smanjio ili nestao kod čak 96 posto polaznika. 

Kurs je koncipiran kroz predavanja stručnjaka iz različitih područja: psihologa, pilota,  kabinskog osoblja, meteorologa, inžinjera aeronautike i kontrolora leta. Polaznici uče različite  tehnike opuštanja te se upoznaju s procesom letenja i zvukovima u avionu kako bi se  izvor straha detektirao, a potom, u većini slučajeva otklonio. 

Nakon stručnih predavanja kao završni deo kursa organiziran je let avionomu prisustvu  celog stručnog tima sa putničkog terminala Zračne luke Zagreb do Zračne luke Osijek  gde će polaznici biti dočekani. 

Oslobodite se strahova i letite bezbrižno, i prijavite se na : na www.strahodletenja.com 

24.08.2023.