Fleš Region

ZAG Flybrary – biblioteka na aerodromu u Zagrebu

Zagreb, 26. maja 2022. – Putnici na međunarodnim letovima na zagrebačkom aerodromu od danas imaju mogućnost vreme čekanja na ukrcavanje u avion, ali i prilikom samog putovanja, obogatiti knjigom za što im neće biti potrebna prethodna upisnina ni članarina. ZAG Flybrary slobodna je biblioteka koja se temelji na načelima otvorenog pristupa i deljenja, a postavljena je u prostoru međunarodnih odlazaka Zračne luke Franjo Tuđman. Zbirku poezije ili nešto slično putnici mogu potpuno besplatno uzeti s police, a ako uz sebe imaju knjigu koju su već pročitali, mogu je ostaviti i pružiti drugima priliku da uživaju u njoj. Osnovno pravilo glasi – Trebaš jednu? Uzmi jednu. Imaš jednu? Ostavi jednu.

Projekt su osmislili bibliotekari Nika Matković Mikulčić i Tito Kliska, a realiziran je u suradnji s Bibliotekom grada Zagreba i Gradskom bibliotekom Velika Gorica. Ujedno je to i projekt koji predstavlja primer dobre saradnje s institucijama iz neposredne lokalne zajednice, a što je jedna od važnih odrednica društveno odgovornog poslovanja Međunarodne zračne luke Zagreb.

ZAG Flybrary zbirka trenutno broji gotovo 700 naslova na hrvatskom i nekoliko stranih jezika te uključuje različite žanrove – od romantike, naučne fantastike i trilera, putopisa i biografija, do romana i priča namijenjenih deci.

Ideja projekta jeste učiniti knjigu slobodnim medijem i podržati razmenu znanja i zabave na slobodan, jednostavan i u konačnici ekološki prihvatljiv način.

Kako bismo pratili na koje destinacije naše knjige putuju, ali i otkuda su stigli novi naslovi, pozivamo putnike da koriste hashtag #ZAGFlybrary i podijele svoj sadržaj s nama na društvenim mrežama.

26.05.2022.

Izvor i foto: Aerodrom Zagreb