Severna Amerika

WestJet otpušta 120 članova kabinske posade

Kanadski avioprevoznik WestJet suočava se sa najvećom krizom u svom dosadašnjem poslovanju. Usled pandemije Covid-19, kao i restriktivnih mera kanadskih vlasti u pogledu putovanja, ova aviokompanija sa sedištem u Kalgariju prinuđena je da otpusti čak 120 članova kabinskog osoblja.

Kako se kriza produžavala, kanadska vlada je poslednjih meseci donosila odluke o daljem ograničavanju avionskih putovanja. Zemlja već ima opštu politiku od marta 2020. godine kojom se zabranjuju nebitna međunarodna putovanja, sprečavajući ne-državljane i stanovnike da ulaze u Kanadu. Međutim, ova politika je i dalje dozvoljavala Kanađanima (i legalnim stanovnicima) da odlete (na bilo koju destinaciju koja bi ih prihvatila) i vrate se u zemlju, uz 14-dnevnu obavezu samoizolacije. To je značilo da su Kanađani mesecima mogli da lete prema jugu do sunčanih odredišta u Meksiku i na Karibima.

Tako je bilo do kraja januara. Međutim, od tada je putovanje na i sa ovih sunčanih destinacija ograničeno, a vlada je zatražila od svih kanadskih aviokompanija da obustave usluge na tim lokacijama najmanje do 30. aprila, što je na kraju i dovelo do odluke WestJet-a o otpuštanju zaposlenih.

27.02.2021.