Vraća se britanski Monarh Erlajns

Foto: Airbus - Master Films - Hervé Goussé

Britanska avio-kompanija Monarh Erlajns (Monarch Airlines) koja je bankrotirala 2017. godine bi mogla ponovo da „poleti“ nakon što je investitor Daniel Ellingham otkupio ovaj brend, prenosi Airways Magazine.

Kompanija je najavila ponovno pokretanje letova, a fokus Monarha će kao i pre šest godina biti popularne turističke destinacije Britanaca. Mada još uvek nije podneo zahtev za AOC (Air Operator Certificate), Daniel Ellingham je izjavio da je zainteresovan za nabavku 15 Erbas aviona. U međuvremenu Monarh Erlajns je uspeo da obezbedi kapital od britanskih i evropskih investitora.

Detalji o budućim operacijama avio-kompanije još uvek nisu poznati. Međutim, firma Monarh je registrovana na adresi u blizini aerodroma Luton koji je bio njegovo glavno čvorište sve do 2017. godine. Zbog toga ne bi trebalo da čudi ukoliko kompanija bude bazirala svoje avione baš na ovoj vazdušnoj luci.

Foto: José Jorge

Sletanje Monarhovog A320 u Lisabon 2006. godine;
Foto: José Jorge

Glavni konkurenti Monarh Erlajnsu će biti kompanije TUI Airways i Jet2.com koje trenutno dominiraju na linijama između Ujedinjenog Kraljevstva i mnogobrojnih turističkih odredišta u Evropi. Za razliku od 2017. godine, avio-kompanija neće morati da se bori sa Tomas Kukom (Thomas Cook) koji je doživeo sudbinu Monarha dve godine nakon njegovog bankrota.

Novi Monarh Erlajns će se prema rečima Daniela Ellinghama profilisati kao premium alternativa niskotarifnim prevoznicima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Monarh Erlajns je tokom svoje duge istorije koristio mnoge tipove aviona ali su okosnicu njegove flote u poslednjim godinama operacija činili Erbasovi uskotrupci. Podaci sajta Planespotters.net pokazuju da je Monarh bio korisnik i Boinga 757, 737, Erbasa A330 i drugih letelica.

Kako je izgledalo putovanje Monarhom možete pogledati u sledećem videu:

Foto: Airbus – Master Films – Hervé Goussé

22.08.2023.