Volga-Dnepr otpušta 200 pilota zbog prelaska na domaće avione

Ruska cargo avio-kompanija Volga-Dnepr odlučila je da u potpunosti pređe na flotu domaćih aviona zbog čega će penzionisati letelice stranih proizvođača koje trenutno koristi. Kako zapadni teretnjaci više neće biti korišćeni, prevoznik iz Ruske Federacije će otpustiti preko 200 pilota koji su do sada leteli na Boeingovim cargo avionima. Naime, ruski izvori navode da će bez posla ostati piloti iz kompanija AirBridgeCargo i Atran, dve podružnice Volga-Dnepra koje su koristile isključivo Boeingove letelice.

AirBridgeCargo ima 16 Boeinga 747 i 1 B777 dok Atran koristi isključivo uskotrupne avione, odnosno 9 Boeinga 737 u teretnoj varijanti. Matična avio-kompanija pak leti samo sa domaćim Iljušinima i Antonovima i koristi tipove An-124 i Il-76 koji u poslednjih pola godine veoma malo lete. Pre rata u Ukrajini, Volga-Dnepr je većinom leteo u inostranstvu ali su sankcije Zapada onemogućile kompaniji da nastavi poslovanje van Ruske Federacije.

Iako okosnicu Volge čine domaći avioni, veliki broj njih je trenutno zaglavljen na stranim aerodromima i čini se da u skorije vreme neće biti vraćeni avio-kompaniji. Zbog toga će Volga-Dnepr već 2024. godine dobiti jedan restauirani An-124, a očekuje se dolazak još domaćih letelica u flotu.

11.08.2022.