Viz Er planira letove za Indiju

Foto: Wizz Air

Mađarska niskotarifna avio-kompanija Viz Er, tačnije njena malteška podružnica Viz Er Malta, mogla bi uskoro da započne letove između Evrope i Indije.

Prevoznik je od italijanske Nacionalne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ENAC) dobio dozvolu za obavljanje sedam nedeljnih letova između Italije i Indije. Dozvola je validna do kraja ove zimske sezone, tačnije sve do 30 marta 2024. godine, prenosi Aero Time.

Problem za Viz Er u ovom trenutku je nedostatak aviona koji bi mogli da bez zaustavljanja lete ka Indiji imajući u vidu da ni jedan tip letelice u njegovoj floti nema dovoljan dolet. Viz Er Malta trenutno koristi Erbase A320, A321, A320neo i A321neo, a ni jedan od ovih aviona ne može da „potegne“ do Indijskog poluostrva.

Foto: Wizz Air

Foto: Wizz Air

Viz Er je jedan od najvećih naručilaca Erbasa A321 XLR – najnovije varijante serije A321neo koja ima dodatne rezervoare za gorivo i koja bi mogla da leti ka Indiji bez međusletanja radi dopune gorivom. Ovaj avion međutim još uvek nije sertifikovan i njegova proizvodnja još uvek nije započela zbog čega Viz Er Malta neće moći da računa na A321XLR pre 2024. godine.

Ukoliko Viz Er odluči da letove do Indije započne ove zime, njegovi avioni moraće da vrše međusletanja kako bi dopunili rezervoare za gorivo.

Foto: Wizz Air

28.11.2023.