Virgin Orbit obustavlja rad i otpušta zaposlene

Virgin Orbit, vazduhoplovna kompanija britanskog preduzetnika i milijardera Ričarda Bransona, obustavila je rad i otpušta većinu svog osoblja.

10. januara 2023. raketa LauncherOne lansirana je iznad Atlantskog okeana sa specijalno modifikovanog Boeinga 747-400 pod nazivom Cosmic Girl. Dok je lansiranje na visini od nešto više od 10 kilometara bilo uspešno, raketa nije uspela da dostigne svoju predviđenu orbitu, što je izazvalo gubitak osam malih satelita koje je nosila na sebi.

Avion Cosmic Girl se potom bezbedno vratio na aerodrom Kornvol u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sredinom marta 2023. Virgin Orbit je obustavio rad tražeći svež kapital za nastavak aktivnosti.

Međutim, izgleda da je ova taktika sada bila neuspešna. Kompanija je 30. marta 2023. godine objavila da će otpustiti oko 675 ljudi, 85% svoje radne snage, kako bi smanjila svoje troškove. Ukidanje radnih mesta trebalo bi da bude završeno do 3. aprila 2023. godine.

„Nažalost, nismo uspeli da obezbedimo sredstva da obezbedimo jasan put ovoj kompaniji. Nemamo izbora osim da sprovedemo trenutne, dramatične i izuzetno bolne promene“, rekao je izvršni direktor Virgin Orbita Dan Hart.

Osnovan od strane Bransona 2017. godine, Virgin Orbit se specijalizovao za lansiranje malih satelita. U poređenju sa konvencionalnim raketama, verzije koje se lansiraju iz vazduha imaju niz prednosti, kao što je mogućnost izvođenja lansiranja sa nepripremljenih lokacija i u kratkom roku. Njihova nosivost, međutim, obično je ograničena u težini.

31.03.2023.